Tort Angry Birds

Ocena:

4.49 (148)

  • 3 godz. 0 min.
Moja Zuzanka, ostatnio uwielbia grać w grę Angry Birds, więc stąd ten pomysł na dekoracje tortu :)

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 8 jajek
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1 l śmietany 36 %
  • 2 łyżki żelatyny spożywczej
  • 200 g mascarpone
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 6 łyżek mleka
  • Masa cukrowa:
  • 500g cukru pudru
  • 4 łyżki glukozy w proszku
  • 2 łyżki żelatyny
  • 40 ml wody
  • 1 barwnik czerwony
  • 1 barwnik żółty
  • Poncz do nasączenia:
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 cytryna
  • 4 kieliszki wódki
  • 1 olejek rumowy
  • 4 łyżki cukru
  • Dodatkowo:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 mały słoik dżemu z jagód

Tort angry birds - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. - krok 1
  • Biszkopt Białka ubić dodać cukier dalej ubijać na sztywno na końcu połączyć z żółtkami . Następnie dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać do tortownicy o średnicy 28cm. Piec około 30 minut w piekarniku na 170 stopni.
  • 2. - krok 2
  • Biszkopt wystudzić i przekroić na 4 krążki. Brzoskwinie odsączyć i pokroić w półksiężyce.
  • 3. - krok 3
  • Poncz Cytrynę umyć i obrać ze skóry. Wodę zagotować z cukrem i skórką z cytryny gotować około 5 minut. Wyjąć skórkę, wystudzić. Następnie dodać wyciśnięty sok z cytryny, wódkę i olejek rumowy, wymieszać.
  • 4.
  • Masa Schłodzoną śmietanę przelać do miski dodać cukier ubić na szybkich obrotach, później obroty miksera zmniejszyć dodać cukier puder. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach mleka a 3 zagotować dodać żelatynę, wymieszać i ostudzić. Gdy śmietana jest już dobrze ubita dodać stopniowo żelatynę i miksować mikserem na wolnych obrotach. Serek mascarpone zmiksować i po trochu dodawać ubitą śmietanę.
  • 5. - krok 5
  • Pierwszy krążek biszkoptu nasączyć, posmarować masą, ułożyć połowę brzoskwiń i przykryć 2 krążkiem biszkoptu.
  • 6. - krok 6
  • 2 krążek biszkoptu nasączyć posmarować lekko masą i wyłożyć dżem jagodowy, przykryć 3 krążkiem biszkoptu.
  • 7. - krok 7
  • 3 krążek biszkoptu nasączyć, wyłożyć masę i resztę brzoskwiń przykryć 4 krążkiem biszkoptu. Ostatni krążek nasączyć i posmarować masą a także boki tortu tylko bardzo cienko. Schłodzić 3 godziny w lodówce.
  • 8. - krok 8
  • Masa cukrowa Cukier puder przesiać przez przesiewacz od mąki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, gdy napęcznieje podgrzać ją, dodać glukozę, mieszać, aż się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja. Następnie wystudzić i dodawać po trochu cukier puder, wyrobić tak aby masa była jak plastelina. Podzielić na części 2 większe i 2 mniejsze. Następnie do każdej dodać barwnik.( czerwony, czarny i żółty)
  • 9. - krok 9
  • Białą masę rozwałkować i za pomocą wałka przenieść i okryć tort do połowy a czerwoną masę rozwałkować i okryć 2 połowę tortu, dokładnie dociąć. Następnie z masy białej wyciąć okręgi-oczy, żółtej dziób a czarnej oczki brwi, wykończyć łączenia oraz napis Zuzia. Napis Zuzia, każdą z literek smarowałam pędzelkiem umoczonym w wodzie aby literki przykleiły się do białej masy.Tort odstawić do lodówki w celu schłodzenia.

Porady

Zobacz także tort komunijny i menu na przyjęcie komunijne w domu

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne