Tort szpinakowy (wytrawny)

Ocena:

4.52 (186)

  • 2 godz. 20 min.
  • dla 8 osób
  • średni

Tort szpinakowy świetnie sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań i odświętnych kolacji z przyjaciółmi. Połączenie delikatnego, maślanego ciasta i farszu na bazie szpinaku, jakościowego twarogu, greckiej fety, parmezanu oraz gotowanych jajek z pewnością przypadnie do gustu wszystkim gościom. Wytrawny wypiek zaskakuje nie tylko pięknym wyglądem, ale i pysznym, nieoczywistym smakiem. Jeśli jeszcze go nie próbowaliście, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na tort ze szpinakiem.

Składniki:

  • mąka pszenna  300 g

  • masło  200 g

  • żółtko  4 szt.

  • kwaśna śmietana  40 g

  • cukier puder  1 łyżeczka

  • sól  1 szczypta

  • szpinak  750 g

  • feta  250 g

  • twaróg  250 g

  • parmezan  100 g

  • jajka  8 szt.

  • czosnek  3 ząbki

  • pieprz  1 szczypta

  • sok z cytryny  10 ml

Tort szpinakowy (wytrawny) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto na tort ze szpinakiem: mąkę przesiewamy na stolnicę, sieczemy ją z dodatkiem miękkiego masła. Dodajemy 3 żółtka, śmietanę, cukier oraz 0,5 łyżeczki soli. Wszystkie składniki zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Z gotowego ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią i przekładamy na około 30 minut do lodówki.

  • Krok 2:

    Farsz: szpinak rozmrażamy, odsączamy z nadmiaru wody i odparowujemy na patelni, po czym przekładamy go do ostudzenia. Obrany czosnek sieczemy na drobno. W dużej misce mielony twaróg ucieramy z fetą. Dodajemy szpinak, czosnek, 2 jajka oraz tarty parmezan. Całość dokładnie mieszamy. Farsz doprawiamy do smaku solą (najlepiej czosnkową), sokiem z cytryny i pieprzem. Ponownie mieszamy.

  • Krok 3:

    Jajka:  pozostałe 6 myjemy i wsadzamy do garnka z zimną wodą. Gdy zaczną się gotować odmierzamy 8-10 minut. Następnie odlewamy je i zalewamy zimną wodą. Po kilku minutach możemy je obrać i odstawić jeszcze na chwilę do przestudzenia.

  • Krok 4:

    Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Tortownicę (najlepiej o średnicy 24 cm) natłuszczamy.

  • Krok 5:

    Składanie warstw: ciasto rozwałkowujemy, wycinamy z niego dwa cienkie krążki (jeden delikatnie większy od drugiego). Na dnie tortownicy umieszczamy większy. Przekładamy na niego połowę farszu. W równych odstępach wciskamy w środek ugotowane wcześniej jajka w całości. Przykrywamy kolejną warstwą farszu szpinakowego i pozostałą częścią ciasta. Zlepiamy brzegi. Wierzch smarujemy rozmąconym żółtkiem.

  • Krok 6:

    Pieczenie: gotowy tort szpinakowy pieczemy przez około 50 minut w nagrzanym piekarniku. 

Porady

  • Przygotowując tort szpinakowy, należy pamiętać, by odpowiednio wcześnie wyjąć masło z lodówki. Powinno mieć ono temperaturę pokojową, co oznacza, że powinno ogrzewać się co najmniej przez godzinę. 
  • Jeśli wierzch zacznie się zbyt mocno rumienić w piekarniku, należy go przykryć folią aluminiową. 
  • Choć szpinakowy tort można podawać na ciepło, najlepiej smakuje on po całkowitym wystudzeniu. To świetna przystawka na wszelkiego rodzaju imprezy, sprawdzi się też na stole wielkanocnym.
  • Podany powyżej prosty przepis na tort wytrawny można urozmaicić dodatkiem wędzonego boczku lub hiszpańskiej kiełbasy chorizo. Równie dobrze smakuje tort szpinakowy z kurczakiem. Polecamy spróbować go także w wersji z kaparami czy botwinką
  • Chcecie przygotować go na bazie świeżego szpinaku? Żaden problem! Wystarczy go umyć, osuszyć, posiekać na drobno i delikatnie podsmażyć na posmarowanej oliwą patelni. 
  • Zielony tort ze szpinakiem można także doprawić mieszanką rozmarynu, czosnku gałki muszkatołowej i majeranku. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Tort szpinakowy – inne przepisy 

Zielony tort ze szpinakiem można przygotować na wiele, ciekawych i smacznych sposobów:

  • tort na bazie jasnego biszkoptu z dodatkiem szpinaku, przełożonego serowo–łososiowym farszem - przypadnie do gustu fanom bardziej klasycznych wypieków. Można go urozmaicić, dodając pomidorki koktajlowe, posiekaną na drobno paprykę lub świeży koperek. 
  • tort kanapkowy ze szpinakiem - jego przygotowanie należy zacząć od upieczenia delikatnego biszkoptu szpinakowego. Należy go podzielić na 2 części. Na wierzchu jednej z nich rozprowadza się pastę jajeczną, którą następnie przykrywa się liśćmi zielonej sałaty i pokrojonym na plasterki pomidorem. Kolejną warstwę stanowi chleb słonecznikowy oraz salami. Wędlinę smaruje się obficie pastą czosnkową. Na niej układa się świeży ogórek pokrojony w cienkie plasterki. Ostatnią warstwę stanowi drugi blat szpinakowy. Boki ciasta można dodatkowo posmarować serkiem naturalnym. Tak przygotowany, wytrawny tort kanapkowy z pewnością zachwyci niejedno podniebienie.  
  • tort szpinakowy z naleśników - jego przygotowanie nie należy do skomplikowanych czy czasochłonnych. Wystarczy przełożyć kilka lub kilkanaście warstw domowych naleśników wytrawnych warstwami farszu na bazie szpinaku, czosnku, masła, przypraw i serka mascarpone. 

Tort szpinakowy na słodko – pomysły 

Ciast z dodatkiem szpinaku jest wiele, ten dodatek cieszy się rosnącą popularnością. To świetny naturalny barwnik, który sprawia, że wypieki wyglądają jeszcze atrakcyjniej. Dobrze komponuje się zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi ciastami, bo nie jest wyczuwalny w smaku. To też doskonały sposób na przemycenie warzyw niejadkom.

Jeśli wolicie słodkie wypieki, możecie przygotować:

  • tort szpinakowy z malinami - połączenie delikatnego, szpinakowego biszkoptu, żelki owocowej i aksamitnego kremu mascarpone smakuje wprost fenomenalnie. Należy jednak zaznaczyć, że w przypadku tego tortu, smak szpinaku nie jest mocno wyczuwalny. Nadaje on jednak ciastu pięknej, intensywnie zielonej barwy.
  • ciasta szpinakowe z kremem cytrynowym - jego przygotowanie należy zacząć od upieczenia zielonego biszkoptu. Następnie można zabrać się za przyrządzenie kremu do tortu. W tym celu należy ubić śmietanę kremówkę na sztywno, a następnie partiami dodawać do niej waniliowy serek homogenizowany oraz przygotowaną wcześniej, lekko tężejącą galaretkę cytrynową. Biszkopt dzieli się na dwie części, między które nakłada się krem cytrynowy. Gotowe!
  • ciasto leśny mech - to chyba najbardziej znany słodki wypiek z dodatkiem szpinaku. Na warstwie zielonego biszkoptu rozsmarowuje się krem śmietankowy, a wierzch ozdabia się pokruszonym ciastem i owcem granatu.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne