„Torcik“ rzodkiewkowy

Śniadaniowy klasyk - twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem można przyrządzić zupełnie inaczej - jako torcik.

Dodany przez: mojegotowanie

Zdjęcia i stylizacja: Miód Malina Studio

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie bezglutenowe
s

Składniki

  • 15 dag suchego pumpernikla albo razowca na miodzie
  • 10–12 dag miękkiego masła
  • sól, pieprz
  • 2–3 opakowania śmietankowego serka kremowego (w sumie ok. 50 dag)
  • 15 dag jogurtu bałkańskiego
  • 2 pęczki rzodkiewki
  • pęczek grubego szczypioru
  • 10 dag szynki konserwowej
  • 1 i 1/2 dag żelatyny

Przygotowanie

  1. Pieczywo wrzucamy do kielicha blendera, miksujemy pulsacyjnie, ucieramy dokładnie z masłem i szczyptą soli. Masą wylepiamy dno i boki ceramicznej formy na tartę o śr. 23 cm, wstawiamy do lodówki.
  2. Serek śmietankowy ucieramy z jogurtem oraz solą i pieprzem do smaku. Do masy dodajemy połowę startych na grubych oczkach rzodkiewek, 2/3 pokrojonego drobno szczypioru i pociętą w malutką kostkę szynkę.
  3. Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości zimnej wody, po czym mieszamy dokładnie z masą serową i dodatkami. Nakładamy do formy na schłodzony spód z pieczywa, wygładzamy wierzch. Chłodzimy przez 3–4 godz. Przed podaniem dekorujemy plasterkami odłożonych rzodkiewek i szczypiorem.
twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem twarożek wiosenny wiosenne śniadanie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze