Tołpyga

Tołpyga przygotowana w ten sposób jest soczysta i smaczna. . .

Dodany przez: evita0007

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Składniki

  • 2 fillety ze skórą Tołpygi (po 270-300g na osobę)
  • 4 plastry pomidora
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyzeczki sól ziołowa
  • 1 łyżeczka bazylia
  • 1 łyzeczka tymianek
  • 1 grubszy plaster cytryny
  • pieprz kolorowy (wg.uznania)
  • garść natki pitruszki (umytej-osuszonej i posiekanej)
  • oliwa do wysmarowania naczynia

Przygotowanie

  1. Rybę myjemy-osuszamy.Z obu stron ja doprawiamy przyprawami oraz pieprzem.Gotowe przekładamy do naczynia żaroodpornego.Na wierzch układamy plastry pomidora , posypujemy pokrojonym czosnkiem i natką pietruszki oraz polewamy wycisnietym sokiem z cytryny.Przykrywamy folia aluminiowa i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy około 25 minut.Po tym czasie odkrywamy i zapiekamy jeszcze 7-8 minut z termoobiegiem i gotowe.
  2. Podajemy z czym kto lubi....
  3. SMACZNEGO . . . .
ryby czosnek pomidor tołpyga
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze