Tofu a la śledź

Ocena:

4.45 (198)

Przepis na tofu a la śledź to kolejna pyszna pozycja na wegańskie święta. Smakuje jak ryba, ale potrawa jest całkowicie roślinna

Składniki:

  • 1 kostka naturalnego tofu twardego (180-200g)
    1,5 szklanki wody
    4 łyżki octu
    2 łyżki soli
    1 cebula (może być czerwona dla lepszego efektu wizualnego)
    3 liście laurowe
    1 łyżka ziaren kolorowego pieprzu
    2 ziarenka ziela angielskiego
    1 ziarnko jałowca
    4-5 glonów wakame

Tofu a la śledź - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Do garnka z ciepłą wodą dodajemy ocet

  • sól
  • glony i podgrzewamy aż sól się rozpuści
  • odstawiamy do ostygnięcia. Siekamy cebulę w piórka
  • kroimy tofu w plastry grubości ok 1cm. Na dnie słoika układamy 1/3 cebuli
  • wrzucamy 2 liście laurowe
  • połowę ziaren pieprzu i ziela
  • rozgniecione ziarnko jałowca i połowę pokrojonego tofu
  • na to nakładamy drugą część cebuli i ostatni liść laurowy
  • następnie dodajemy resztę tofu
  • całość zakrywamy cebulą wraz z pozostałym pieprzem i zielem angielskim. Wszystko zalewamy ostudzoną marynatą. Słoik szczelnie zakręcamy i wstawiamy do lodówki na conajmniej 24 godziny.

     

Porady

Zobacz też: śledź z orzechami laskowymi, grzybami i słodką cebulką

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne