Tęczowe domowe chipsy

Chrupiące i kolorowe, domowe chipsy.

Dodany przez:

Przekąski i przystawki

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • kilka kolorowych kartofli
  • garść listków szałwii
  • 1/2–1 l masła klarowanego lub oleju rzepakowego do głębokiego smażenia
  • sól, pieprz
  • chili
  • papryka w proszku lub wędzona

Przygotowanie

  1. Kartofle dokładnie szorujemy, kroimy w jak najcieńsze plasterki (najlepiej za pomocą mandoliny).
  2. Osuszamy papierowymi ręcznikami i wrzucamy na głęboki gorący tłuszcz razem z listkami szałwii (należy uważać, aby oddzielić liście przed dodaniem do oleju). Podczas smażenia często mieszamy.
  3. Osączamy i osuszamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
  4. Oprószamy obficie przyprawami i podajemy na ciepło.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 10/2016
ziemniaki chipsy domowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze