Tartaletki z kurczakiem i papryką

Ocena:

4.42 (187)

  • 45 min.
  • dla 8 osób
Przygotowanie: 45 minut
Pieczenie: ok. 20 minut
Sztuka: 490 kcal

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego (40 dag)
  • 1/2 kg wędzonych filetów z piersi kurczaka
  • po strąku czerwonej i zielonej papryki
  • 120 ml śmietany
  • jajko
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • tymianek, sól, pieprz

Tartaletki z kurczakiem i papryką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasto francuskie rozmrozić. Kurczaka pokroić w paski. Cebulę i czosnek obrać, posiekać.Papryki oczyścić, pokroić w paski.
  • Masło stopić na patelni, zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać paprykę i koncentrat, podsmażyć, wymieszać z kurczakiem, przyprawić. Natkę posiekać. Jajko roztrzepać ze śmietaną, dodać natkę, szczyptę tymianku, soli i pieprzu, wymieszać.
  • Wlać do masy mięsno-paprykowej, wymieszać, przyprawić. Ciasto pokroić na 8 kawałków. Foremki na tartaletki natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Każdą wyłożyć ciastem, brzegi odciąć. Włożyć nadzienie, wierzch wyrównać. Piec około 20 minut w temperaturze 210°C.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne