Przygotowanie: 45 minut
Pieczenie: ok. 20 minut
Sztuka: 490 kcal
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego (40 dag)
1/2 kg wędzonych filetów z piersi kurczaka
po strąku czerwonej i zielonej papryki
120 ml śmietany
jajko
cebula
ząbek czosnku
łyżka masła
łyżeczka koncentratu pomidorowego
1/2 pęczka natki pietruszki
tymianek, sól, pieprz
Tartaletki z kurczakiem i papryką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ciasto francuskie rozmrozić. Kurczaka pokroić w paski. Cebulę i czosnek obrać, posiekać.Papryki oczyścić, pokroić w paski.
Masło stopić na patelni, zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać paprykę i koncentrat, podsmażyć, wymieszać z kurczakiem, przyprawić. Natkę posiekać. Jajko roztrzepać ze śmietaną, dodać natkę, szczyptę tymianku, soli i pieprzu, wymieszać.
Wlać do masy mięsno-paprykowej, wymieszać, przyprawić. Ciasto pokroić na 8 kawałków. Foremki na tartaletki natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Każdą wyłożyć ciastem, brzegi odciąć. Włożyć nadzienie, wierzch wyrównać. Piec około 20 minut w temperaturze 210°C.