tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym

Tarta ze szpinakiem - pyszna przekąska i jaka zdrowa:)

Dodany przez: pchelka79

tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 200 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie szpinaku mrożonego
  • 100 g sera pleśniowego np. lazur
  • 100 ml śmietany 22%
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz,gałka muszkatołowa

Przygotowanie

  1. Tarta ze szpinakiem - wspaniała tarta, chyba najpopularniejsza. Tarta ze szpinakiem wg mojego przepisu sprawi, ze nawet nie lubiący polubią :)
  2. Tarta ze szpinakiem:
  3. z mąki, masła, jajka szczypty soli i szczypty gałki muszkatołowej zagnieść ciasto,
  4. uformować kulkę i włożyć na 1-2 godziny do lodówki,
  5. po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę, wykleić ciastem też boki blaszki by powstał kołnierz,
  6. po nakłuwać ciasto widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni  Celsjusza przez 20 min,
  7. szpinak podsmażyć na maśle,
  8. dodać pokrojoną nać pietruszki, sól, pieprz i gałkę muszkatołową,
  9. następnie dodać śmietanę i chwile podusić,
  10. na upieczonym cieście rozkładamy większość pokrojonego w plasterki sera,
  11. zalewamy ciasto szpinakiem i rozkładamy na nim resztę sera,
  12. pieczemy tartę jeszcze 20 min -  tarta ze szpinakiem gotowa.
  13. Smacznego!
warzywa przekąska tarta szpinak
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze