150 ml zagęszczonego, niesłodzonego mleka do kawy (z kartonika)
łyżka skórki otartej z cytryny
3 łyżki soku z cytryny
duża szczypta startej gałki muszkatołowej
BEZA:
3 białka
szczypta soli
5 łyżek drobnego cukru
kropla ekstraktu z wanilii
5 łyżek syropu klonowego
garść pekanów
Tarta ze słodkich ziemniaków z pekanami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Składniki na ciasto siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy, formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na 30 min do lodówki. Schładzamy także natłuszczoną formę na tartę o śr. 22 cm. Formę – łącznie z brzegami – wylepiamy ciastem, nakłuwamy je gęsto widelcem; na wierzch wysypujemy suchy groch albo specjalne ceramiczne kulki, które zapobiegają wybrzuszeniu się ciasta. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i zapiekamy na jasnozłoty kolor. Robimy masę: ucieramy masło, cukier, sól i jajka, dodajemy rozgniecione ziemniaki, mleko, skórkę i sok z cytryny oraz gałkę muszkatołową. Masę kładziemy na ostudzony spód, wygładzamy, pieczemy ok. 1 godz. w temp. 180°C.
Beza: białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i cukrem oraz ekstraktem, nakładamy na środek tarty. Wstawiamy pod grill w piekarniku rozgrzanym do 150°C i trzymamy bezę kilka minut, aż zacznie się rumienić, wyjmujemy. Na patelni rozgrzewamy syrop klonowy, wrzucamy do niego pekany, trzymamy chwilę na dużym ogniu. Orzechy w syropie układamy ciasno wokół brzegu tarty, resztą syropu polewamy bezę.
UWAGA! Wszystkie ciasta z dodatkiem warzyw warto odłożyć na drugi dzień, wtedy najlepiej rozwijają smaki i aromaty.