Tarta z porami

Tarta z porami

Dodany przez: mojegotowanie

Tarta z porami

Dania główne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (45–50 dag)
  • 50 dag borowików lub podgrzybków
  • 2 duże pory
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • cebula
  • pieprz
  • 5 gałązek natki pietruszki
  • 250 ml gęstej kwaśnej śmietany 22%
  • 3 jajka

Przygotowanie

  1. Tarta z porami
  2. Ciasto rozmrażamy w lodówce. Grzyby oczyszczamy, większe kroimy na połówki lub na ćwiartki, piękne kapelusze zostawiamy w całości. Pory oczyszczamy, odcinamy ciemnozielone końcówki liści i drobno kroimy. Wrzucamy na 15 min na rozgrzaną łyżkę masła, dodajemy szczyptę soli.
  3. Wyjmujemy z rondla. Rozgrzewamy kolejną łyżkę masła i wrzucamy obraną i drobno posiekaną cebulę, dodajemy pokrojone grzyby, podsmażamy ok. 10 min. Na koniec oprószamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Oddzielnie, na pozostałym maśle podsmażamy przez 10 min kapelusze.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Śmietanę ubijamy z jajkami, solą i pieprzem. Formę na tartę wylepiamy ciastem, tworząc brzegi, nakłuwamy widelcem. Wykładamy warstwę porów, pokrojone grzyby z cebulą, a na wierzchu – kapelusze. Wszystko zalewamy masą śmietanowo-jajeczną i pieczemy ok. 40 min.
  5. Możemy zrezygnować z użycia ciasta i z przygotowanego farszu usmażyć gruby omlet czyli frittatę.
  6. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  7. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
przepisy grzyby obiad tarta borowiki ciasto francuskie danie główne Tarta z porami
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze