Tarta z kozim serem

Ocena:

4.55 (162)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
Tarta z kozim serem

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 25 dag mrożonego ciasta francuskiego
  • 10 dag twarogu koziego
  • 30 dag pomidorków cherry
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • kilka świeżych gałązek tymianku

Tarta z kozim serem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Tarta z kozim serem
  • Rozgrzewamy piekarnik do temp. 220°C. Masło topimy na patelni, dodajemy posiekaną cebulę, podsmażamy 10 min, aż się zezłoci. Dodajemy posiekany czosnek i podsmażamy 2–3 min. Studzimy. Z rozmrożonego ciasta wycinamy krążek, układamy go na pergaminie i rozprowadzamy cebulę z czosnkiem, pozostawiając wolne około 1 cm brzegu. Na to wykładamy kozi ser i pomidorki przekrojone na pół. Skrapiamy oliwą. Oprószamy solą i pieprzem.
  • Tartę przenosimy na gorącą blachę i pieczemy 15–20 min, aż ciasto urośnie i zezłoci się, a pomidory będą miękkie i soczyste. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia na 5 min. Skrapiamy jeszcze odrobiną oliwy i posypujemy listkami tymianku.  Z francuskiego ciasta możemy przygotować Pomidorową tartę tatin: 90 dag podłużnych pomidorów przecinamy na pół, oprószamy solą i pieprzem.
  • Na dnie formy do tarty karmelizujemy 3 łyżki cukru z 3 łyżkami octu winnego, do karmelu dodajemy 1/4 szklanki oliwy, 2 ząbki czosnku w plasterkach, po 2–3 gałązki posiekanego tymianku i rozmarynu. Pieczemy 2 godz. w temp. 130°C. Przykrywamy ciastem i pieczemy 20–25 min w temp. 200°C. Przekładamy na talerz ciastem do dołu.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne