Getty/iStock
4.48 (166)
Tarta z czereśniami to prosty do wykonania przepis z owoców sezonowych. Jako że czereśnie nie są tak kwaśne jak wiśnie, całość jest przyjemnie słodka bez potrzeby dodawania dużej ilości cukru. Co więcej, cienkie kruche ciasto nie przysłania ich smaku, pozwalając tym wdzięcznym owocom na odegranie głównej roli w najlepszym stylu. Do tarty czereśniowej idealnie pasują lody waniliowe lub sos angielski.
mąka pszenna 300 g
masło 200 g
sól 2 g
cukier puder 70 g
woda 30 ml
czereśnie 650 g
cukier 50 g
ekstrakt migdałowy 3 ml
sok z cytryny 10 ml
mąka ziemniaczana 30 g
żółtko 1 szt.
mleko 15 ml
Ciasto na tartę: mąkę przesiewamy na stolnicę. Na środek przekładamy zimne masło i siekamy je nożem. Następnie dodajemy szczyptę soli, cukier puder i zimną wodę. Szybko zagniatamy ciasto w kulę. Owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 60 min.
Czereśnie: myjemy, odrywamy ogonki i drylujemy owoce. Osuszamy na ręczniku papierowym i przekładamy do miski. Dodajemy 50 g cukru, ekstrakt migdałowy, sok z cytryny i 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Całość mieszamy.
Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190°C. Formę o średnicy 24 cm smarujemy masłem.
Formowanie tarty: schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 3 mm. Wykrawamy koło o średnicy ok. 28 cm. Z pozostałego ciasta wycinamy paski o szerokości ok. 2–3 cm. Dużym kołem z ciasta wykładamy dno formy i boki. Na spód rozkładamy czereśnie, a na nich układamy kratkę z pasków.
Pieczenie: wierzch tarty smarujemy żółtkiem rozkłóconym z mlekiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 50 min.
Tarta z czereśniami jest gotowa: możemy ją przełożyć na paterę i oprószyć cukrem pudrem (opcjonalnie). Jeśli chcemy pokroić ją na ładne trójkąty, warto poczekać aż przestygnie.
Porady
- Masło na ciasto kruche powinno być dobrze schłodzone.
- Paski na wierzch tarty wycinamy nożem lub radełkiem.
- W wersji bezglutenowej mąkę pszenną zastępujemy mieszanką mąki kokosowej, migdałowej, ryżowej lub ziemniaczanej.
- Jeśli lubimy przyprawy korzenne, do czereśni możemy dodać także odrobinę cynamonu i gałki muszkatołowej.
- Aromat migdałowy możemy zastąpić waniliowym.
- Słodkie czereśnie możemy zastąpić trochę bardziej kwaśnymi wiśniami lub czereśniowiśniami, czyli krzyżówką tych dwóch rodzajów owoców.
- Świetnym dodatkiem do tarty z czereśniami są domowe lody waniliowe lub sos angielski.
To właściwie to samo ciasto tylko w innym kształcie. Możemy je upiec w dowolnej blaszce, więc nie potrzebujemy specjalnej formy do tarty:
Kruche ciasto z owocami to przepis, który może być punktem wyjścia do bardziej wyszukanych wypieków. Poniżej kilka najsmaczniejszych propozycji:
Tarta czereśniowa to jeden z wielu pomysłów na pyszne sezonowe wypieki. Jakie inne słodkości przygotujemy z dodatkiem tych owoców?
Czereśnie doskonale sprawdzą się jako dekoracja do deserów lodowych lub tortów. Pięknie wyglądają na szczycie naked cake lub w tortach bezowych z mascarpone i owocami.
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat 25% na zakupy za minimum 499 zł w sklepie internetowym www.karcher.pl. Oferta dotyczy produktów nieprzecenionych z kategorii Home&Garden i nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.
Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.
Skorzystaj z rabatu na cały asortyment, również na produkty przecenione! Oferta dostępna w butiku przy ul. Kopernika 53a w Łodzi i na fiore.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Rabat dotyczy całej kolekcji dostępnej na www.doctornap.com i łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.