Tarta z boczkiem i orzechami w karmelu

Mąkę posiekać z masłem. Dodać jajko, sól, wodę i zarobić ciasto. Włożyć do lodówki na 15 minut. Następnie rozwałkować i wyłożyć ciastem blaszkę do pieczenia tart, wysmarowaną masłem.

Dodany przez: gastrosfera1

Tarta z boczkiem i orzechami w karmelu

Na ciepło

Czas przygotowania:
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

s

Składniki

  • Ciasto:
  • • 200 g mąki pszennej
  • • 100 g zimnego masła
  • • 1 jajko
  • • ¼ łyżeczki soli
  • • 1 łyżka zimnej wody
  • -----------------------
  • Pozostałe składniki:
  • • 100 g wędzonego boczku parzonego
  • • 150 g sera Podlaskiego MSM Mońki
  • • 100 g suszonych pomidorów
  • • 150 ml śmietanki 30%
  • • 1 jajko
  • • ¼ łyżeczki płatków chili
  • • 1 łyżka miodu
  • • 1 garść łuskanych orzechów włoskich
  • • rukola
  • • konfitura żurawinowa

Przygotowanie

  1. Mąkę posiekać z masłem. Dodać jajko, sól, wodę i zarobić ciasto. Włożyć do lodówki na 15 minut. Następnie rozwałkować i wyłożyć ciastem blaszkę do pieczenia tart, wysmarowaną masłem. Tak przygotowane ciasto ponakłuwać widelcem i piec przez około 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 200oC, następnie wyciągnąć do ostygnięcia.
  2. Boczek pokroić w słupki, podsmażyć na patelni na złoty kolor i wystudzić. Dodać starkowany na grubym oczku ser żółty i pokrojone w paseczki pomidory. Całość zalać śmietanką, dodać jajko, płatki chili i wymieszać. Tak powstałą masę wlać na wcześniej podpieczone ciasto. Orzechy wymieszać z miodem i wyłożyć na wierzch tarty. Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200oC. Podawać ze świeżą rukolą i konfiturą żurawinową. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze