tarta rabarbarowa

smaki lata.... rabarbar rozpływa się w ustach

Dodany przez: asu1983

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
30 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Składniki

  • CIASTO:
  • 3szkl. mąki pszennej
  • 2 szkl. cukru pudru
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • MASA:
  • 1kg rabarbaru
  • 1 płaska łyzeczka cynamonu
  • 3/4 -1 szkl. cukru
  • 3-5 łyżek wody
  • KRUSZONKA:
  • 4 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 35g margaryny

Przygotowanie

  1. 1/ Na stolnicę wysypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Dodać margarynę posiekaną, całość lekko wymieszać. Wbić jaja i zagnieść szybko ale dokładnie ciasto. Jeżeli będzie się kleiło do rąk podsypywać delikatnie mąką.
  2. 2/Cisto schłodzić w zamrażalniku- ok. 0,5h
  3. 3/Włączyć piekarnik (góra+ dół) na 200۫C
  4. 3/ MASA: Rabarbar, cukier, cynamon zalać wodą w rondelku i usmażyć na marmoladę- od czasu do czasu mieszać (ok. 15min)
  5. 4/ KRUSZONKA: zagnieść podane składniki, pokruszyć i schłodzić w lodówce.
  6. 5/Ciastem wyłożyć blachę (blachy nie trzeba niczym smarować z racji tego, że to kruche; można wyłożyć pergaminem), całość ponakłówać widelcem i wstawić w gorący piekarnik. Piec 20min. Wyjąć-na wierzch wylać "marmoladę" rabarbarową i posypać kruszonką.
  7. *można również zamiast kruszonki ciasto podzielić na 1/3 i 2/3. Większą częścią wyłożyć dno blachy, po podpieczeniu, na masę rabarbarową starkować pozostałą cześć ciasta i piec tak jak dalej w przepisie
  8. 5/ Piec jeszcze 30 min w temp 200۫C, po tym czasie zmniejszyć na 170 ۫C i piec jeszcze 15-20min
  9. 6/ Wyłączyć piekarnik i wyjąć ciasto. Jak przestygnie posypać cukrem pudrem.
deser tarta rabarbar cisto kruche
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

 

Komentarze

Podobne przepisy