" Tarta porowa w serowo - śmietanowym sosie "

Ocena:

4.52 (200)

  • 60 min.
  • dla 6 osób

Tarta porowa w sosie serowo - śmietanowym

Składniki:

  • - mąka - 2 szklanki
  • - masło - 100g
  • - jajko - 1 szt
  • - sól - 1 łyżeczka
  • Nadzienie:
  • - pory - 3 szt.
  • - wędlina ( jaką lubimy ) - ok. 150 g
  • - sól - szczypta
  • - pieprz - szczypta
  • - olej - 2 łyżki
  • Sos:
  • - ser żółty - 100 g
  • - ser pleśniowy ( np. lazur ) - 50 g
  • - śmietana 18% słodka - 1 szklanka
  • - jajko - 1 szt
  • - gałka muszkatołowa - 1 szczypta
  • - sól - 1 szczypta
  • - pieprz - szczypta

" tarta porowa w serowo - śmietanowym sosie " - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy.
  • Zawijamy w folię.
  • Wkładamy na ok. 30 min. do lodówki.
  • Po tym czasie rozwałkowujemy i przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Nakłuwamy gęsto widelcem.
  • Zapiekamy 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180C.
  • Pora pokrojonego w półtalarki podsmażamy / dusimy do miękkości.
  • Dorzucamy drobno pokrojoną wędlinę.
  • Doprawiamy do smaku i jeszcze chwilkę razem dusimy.
  • Ser żółty trzemy na tarce.
  • Pleśniowy drobno kroimy.
  • Mieszamy ze śmietaną i jajkiem.
  • Doprawiamy solą , pieprzem i odrobiną gałki muszkatałowej.
  • Nadzienie wyciągamy na podpieczone ciasto.
  • Zalewamy sosem.
  • Wkładamy do piekarnika na ok. 20 - 25 min.
  • Zajadamy ze smakiem!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne