Tarta pigwowa na orzechowym spodzie

Ocena:

4.57 (172)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Zamiast klasycznego kruchego ciasta, robimy orzechowy spód! Orzechy wspaniale uzupełnią słodko-kwaśny smak pigwowego wypełnienia.

Składniki:

  • mąka  200 g

  • mąka orzechowa  100 g

  • jajka  1 szt.

  • masło  150 g

  • cukier  50 g

  • sól  3 g

  • cukier puder  550 g

  • pigwa  1 kg

  • wanilia  2 szt.

Tarta pigwowa na orzechowym spodzie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Na ciasto: mąkę mieszamy ze mielonymi orzechami, robimy wgłębienie, wbijamy jajko. Posypujemy pociętym w kostkę masłem, szczyptą soli i cukrem (50 g) mieszamy. Wygniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 2 godz. Wyjmujemy na stolnicę posypaną mąką i rozwałkowujemy na krążek, którym wyklejamy natłuszczoną i oprószoną mąką formę. Wstawiamy na 10–15 min do lodówki. Podpiekamy ok. 20 min w temp. 180°C.

  • Krok 2:

    Na wypełnienie: owoce pigwy kroimy na ćwiartki, wkładamy do rondla i zalewamy wodą. Gotujemy 15 min. Wyjmujemy, schładzamy i obieramy. Usuwamy gniazda nasienne. Wkładamy ponownie do rondla, dodajemy cukier, ugotowane i roztarte ziarenka oraz laski wanilii. Podgrzewamy, mieszamy bez przerwy przez 30–35 min. Otrzymane purée rozprowadzamy na przygotowanym spodzie. Pozostawiamy do zastygnięcia na 24 godz.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017

     

Porady

Zobacz też: tarta orzechowo-karmelowa

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne