Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
4.57 (172)
Zamiast klasycznego kruchego ciasta, robimy orzechowy spód! Orzechy wspaniale uzupełnią słodko-kwaśny smak pigwowego wypełnienia.
mąka 200 g
mąka orzechowa 100 g
jajka 1 szt.
masło 150 g
cukier 50 g
sól 3 g
cukier puder 550 g
pigwa 1 kg
wanilia 2 szt.
Na ciasto: mąkę mieszamy ze mielonymi orzechami, robimy wgłębienie, wbijamy jajko. Posypujemy pociętym w kostkę masłem, szczyptą soli i cukrem (50 g) mieszamy. Wygniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 2 godz. Wyjmujemy na stolnicę posypaną mąką i rozwałkowujemy na krążek, którym wyklejamy natłuszczoną i oprószoną mąką formę. Wstawiamy na 10–15 min do lodówki. Podpiekamy ok. 20 min w temp. 180°C.
Na wypełnienie: owoce pigwy kroimy na ćwiartki, wkładamy do rondla i zalewamy wodą. Gotujemy 15 min. Wyjmujemy, schładzamy i obieramy. Usuwamy gniazda nasienne. Wkładamy ponownie do rondla, dodajemy cukier, ugotowane i roztarte ziarenka oraz laski wanilii. Podgrzewamy, mieszamy bez przerwy przez 30–35 min. Otrzymane purée rozprowadzamy na przygotowanym spodzie. Pozostawiamy do zastygnięcia na 24 godz.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017
Porady
Zobacz też: tarta orzechowo-karmelowa