Tarta panna cotta

Ocena:

4.51 (186)

  • 2 godz. 0 min.
Pyszne ciasto , rewelacja!

Składniki:

  • Przepis na formę o średnicy 28 cm.
  • Składniki na kruchy spód:
  • 30 dkg mąki
  • 15 dkg masła
  • 10 dkg cukru
  • mały cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • Krem panna cotta:
  • 350 ml śmietanki kremówki
  • 250 ml mleka
  • 100 g cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1 laska wanilii
  • 1 galaretka malinowa
  • garść malin (mogą być mrożone)

Tarta panna cotta - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • TEST
  • Składniki na ciasto kruche szybko zagnieść. Wyłożyć do formy tak, by brzegi były wyższe o jakiś centymetr, ponakłuwać i piec ok. 15 minut w temperaturze 180 st (aż do zrumienienia). Ciasto pozostawić do całkowitego wystudzienia.
  • Żelatynę zalać zimną wodą,pozostawić do napęcznienia. Podgrzać mleko i rozpuścić w nim żelatynę. W drugim naczyniu mocno podgrzać śmietankę z cukrem pudrem i przekrojoną wzdłuż wanilią. Wyjąć wanilię a śmietankę wlać do mleka z żelatyną. Pozostawić, aż zacznie lekko zastygać. Wylać na ciasto i włożyć je do lodówki. Pozostawić do stężenia.
  • Galaretkę rozpuścić w 350 ml wody, wrzucić do niej maliny, całkowicie ostudzić i wylać na ciasto. Całość pozostawić w lodówce jeszcze co najmniej przez godzinę.
  • Zapraszam na mój blog: bardzo-lubie-gotowac.pl
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne