Tarta nektarynkowa najprostsza

Ocena:

4.49 (154)

  • 15 min.
  • dla 6 osób
Przygotowanie: 15 minut
Pieczenie: 30 minut
Porcja: 525 kcal
Składniki na 6 porcji

Składniki:

  • CIASTO :
  • 1 i 1/2 (25 dag) szklanki mąki
  • 20 dag masła
  • 6 łyżek cukru
  • 2 jajka
  • NADZIENIE:
  • 4 dojrzałe nektarynki
  • łyżka mąki krupczatki
  • 3 łyżki cukru
  • tłuszcz do formy

Tarta nektarynkowa najprostsza - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasto: z podanych składników zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Natłuszczoną formę z wyjmowanym
  • dnem wylepić dokładnie (wraz z bokami) ciastem. Ponakłuwać widelcem w kilku miejscach, przykryć folią aluminiową i wstawić na 1 godz. do lodówki.
  • Nadzienie: nektarynki umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć pestki, pokroić na cząstki. Z ciasta zdjąć folię i oprószyć mąką krupczatką.
  • Cząstki nektarynek ułożyć na cieście. Oprószyć miałkim cukrem. Piec 30 min w temp. 180°C.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne