Tarta marchewkowa

Ocena:

4.48 (159)

  • 1 godz. 20 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Tarta marchewkowa to połączenie kruchego maślanego spodu z delikatną masą, która odznacza się pięknym kolorem i pomarańczową nutą z galaretki. Ciasto skrywa w sobie dużą ilość warzyw, jednak ich smak nie jest prawie wyczuwalny. Całość możemy udekorować prażonymi płatkami migdałów, kawałkami orzechów laskowych, sezamem, a nawet wiórkami czekoladowymi. Jeśli macie ochotę na smaczny, a zarazem zdrowy deser, koniecznie spróbujcie tej wyjątkowej tarty marchewkowej.

Składniki:

  • mąka  220 g

  • żółtko  1 szt.

  • jajka  1 szt.

  • cukier puder  30 g

  • masło  120 g

  • marchewka  500 g

  • sok jabłkowy  500 ml

  • cytryna  1 szt.

  • galaretka pomarańczowa  150 g

  • cukier  24 g

  • płatki migdałowe  50 g

Tarta marchewkowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 180°C. Formę na tartę o średnicy 26 cm smarujemy masłem, a następnie posypujemy mąką. Cytrynę dokładnie myjemy, dzielimy na pół i wyciskamy z niej sok. Jajko wbijamy do małej miseczki.

  • Krok 2:

    Ciasto kruche: mąkę przesiewamy na stolnicę. Wrzucamy cukier puder i masło. Wszystko siekamy nożem na drobne kawałki. Dodajemy żółtko oraz jajko. Wyrabiamy ciasto. Następnie formujemy je w kulę, zawijamy w folię do żywności i odkładamy do lodówki na 30 minut.

  • Krok 3:

    Marchewka: myjemy ją, obieramy oraz kroimy na plasterki. Wrzucamy ją do dużego garnka. Warzywa zalewamy wodą i gotujemy do momentu, aż będą miękkie. 

  • Krok 4:

    Masa: marchewkę odcedzamy na sicie, a następnie z powrotem wrzucamy ją do garnka. Blendujemy warzywa na jednolitą masę, którą łączymy z sokiem jabłkowym i sokiem z cytryny. Dodajemy cukier. Całość podgrzewamy na małym ogniu. Wsypujemy galaretkę pomarańczową. Składniki dokładnie mieszamy. Garnek zdejmujemy z  palnika, a masę przenosimy do żaroodpornego naczynia oraz odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.

  • Krok 5:

    Spód: ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę. Wałkujemy je na duży placek o grubości ok. 2 mm. Następnie wykładamy nim formę i nakłuwamy z wierzchu widelcem. Ciasto pieczemy przez 20 minut.

  • Krok 6:

    Tarta marchewkowa: gotową masę wykładamy na upieczony spód. Płatki migdałowe wysypujemy na suchą patelnię i smażymy je przez 1-2 minuty. Następnie dekorujemy nimi ciasto.

Porady

  • Tarta marchewkowa wspaniale wygląda udekorowana również świeżymi plasterkami pomarańczy. Pamiętajmy, żeby wcześniej dokładnie umyć oraz sparzyć owoce.
  • Masło, jajko i żółtko wchodzące w skład ciasta kruchego powinny być zimne. Ponadto całość wyrabiamy szybko i krótko. W przeciwnym razie tarta nie wyjdzie krucha, lecz twarda.
  • W zależności od własnych preferencji ilość cukru możemy zmniejszyć lub zwiększyć. Warto pod koniec gotowania masy, sprawdzić, czy jest dla nas wystarczająco słodka. Składnik także bez problemu zamienimy na miód, syrop z agawy, ksylitol czy erytrytol.
  • Do przygotowania masy marchewkowej polecamy wybrać domowy sok jabłkowy. Jest on nie tylko smaczniejszy, ale i zdrowszy od tego ze sklepu. Jeśli jednak nie mamy możliwości, żeby zrobić go samemu – w ostateczności możemy sięgnąć po gotowy produkt tłoczony na zimno. Pamiętajmy, że w jego skład powinny wchodzić tylko owoce.
  • Spód na tartę bez problemu wykonamy na bazie ciasta francuskiego, krucho-drożdżowego lub filo. Równie dobrze sprawdzi się masa ciasteczkowa, która nie wymaga pieczenia. Należy tylko połączyć pokruszone w malakserze herbatniki z rozpuszczonym masłem. 
  • Gotowe ciasto przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce przez maksymalnie 5-7 dni.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Tarta marchewkowa – czym możemy ją wzbogacić?

Tarta marchewkowa to doskonale zbalansowana kompozycja smaków. Wspaniale sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Jeśli chcemy nieco podkręcić jej smak, warto wzbogacić jej słodkie nadzienie o:

  • imbir – nada tarcie nutki pikanterii. Wystarczy, że dodamy 1-2 łyżeczki tej korzennej przyprawy do masy marchewkowej. Sprawdzi się tutaj zarówno świeży, starty imbir, jak i ten suszony w proszku,
  • mascarpone – niewielka ilość serka sprawi, że warzywno-owocowe nadzienie stanie się niesamowicie kremowe,
  • cynamon – wzbogaci tartę o wyjątkowo głęboki aromat. Idealnie komponuje się z imbirem,
  • skórkę z pomarańczy – najlepiej sprawdzi się ta świeża, starta na tarce o drobnych oczkach. Ciasto będzie wspaniale smakować również z dodatkiem soku z pomarańczy. Składniki dodajemy do masy marchewkowej pod koniec gotowania.

Tarta marchewkowa – jak ją udekorować?

Ponadto ciasto z powodzeniem udekorujemy:

  • orzechami – posypujemy nimi gotowe ciasto. Jeśli chcemy wydobyć głębię ich smaku, warto uprażyć je wcześniej,
  • czekoladą – wystarczy ją zetrzeć na tarce o drobnych oczkach nad ciastem. Wspaniale sprawdzi się zarówno gorzka, mleczna, jak i biała czekolada,
  • pestkami dyni – to bogate źródło witamin z grupy E, C, B, a także soli mineralnych np. cynku, magnezu. Możemy użyć ich zamiast orzechów. Dodatkowo warto wymieszać je z ziarnami słonecznika oraz sezamem, a następnie posypać nimi deser. W ten sposób wzbogacimy nie tylko jego smak, ale również wartość odżywczą,
  • świeżymi owocami – maliny, truskawki, jagody lub porzeczki nie tylko pięknie wyglądają na tarcie, ale również nadadzą jej fantastycznej orzeźwiającej nuty.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne