tarta_kokosowa

Tarta kokosowa

Ocena:

4.45 (147)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 10 osób
kruchy spód i budyń kokosowy mniamii

Składniki:

  • Spód:
  • • 175 g mąki pszennej
  • • 100 g zimnego masła
  • • 50 g cukru pudru
  • • 1 żółtko
  • • 1 - 2 łyżki zimnej wody
  • Budyń kokosowy:
  • • 5 żółtek
  • • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • • 40 g mąki pszennej
  • • 10 g mąki ziemniaczanej
  • • 400 ml mleka kokosowego
  • Wierzch:
  • • 300 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%
  • • 2 łyżeczki cukru pudru
  • • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • Dodatkowo:
  • • wiórki kokosowe na wierzch

Tarta kokosowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. SPÓD: Wszystkie składniki szybko wyrabiamy ręcznie lub za pomocą malaksera. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią, i wkładamy do lodówki na 30 lub do zamrażalnika na 15 minut.
  • 2. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm, następnie przenosimy i wylepiamy natłuszczoną wcześniej formę do tarty.
  • 3. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy np. fasolę, aby obciążyć ciasto.
  • 4. PIECZEMY: 15 minut w 190ºC, następnie zdejmujemy papier i pieczemy kolejne 15-20 minut do zezłocenia.
  • 5. BUDYŃ KOKOSOWY: Żółtka i cukier ucieramy do białości i puszystości. Dodajemy 50 ml mleka, mąki i miksujemy.
  • 6. Pozostałą część mleka gotujemy. Na wrzące mleko wlewamy masę żółtkową i gotujemy, często mieszając, jak budyń, do zgęstnienia.
  • 7. Gotowy, gorący krem wlewamy na wystudzony spód. **
  • 8. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • 9. WIERZCH: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
  • 10. Wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy.
  • 11. Na schłodzony spód z budyniem wykładamy bitą śmietanę z wiórkami kokosowymi.
  • 12. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Przechowujemy w lodówce.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne