Tarta jagodowa z kruszonką

Tarta jagodowa z kruszonką to prosty i chrupiący wypiek na letnie dni. Wypróbuj tartę jagodową z kruszonką na zakończenie rodzinnego obiadu.

ciasto z owocami

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
dla 7 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 155 głosów)

Składniki:

  • ciasto: 150 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • łyżka śmietany lub żółtko
  • tłuszcz do formy
  • kruszonka: 100 g mąki
  • 50 g cukru waniliowego
  • 50 g masła (masło najlepiej wyciągnąć z lodówki ok. 20 min przed wyrabianiem kruszonki)
  • obłożenie: 2–3 łyżki dżemu jagodowego
  • 300 g jagód, opłukanych i osuszonych
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Na ciasto: mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, mieszamy. Na mące układamy masło, siekamy. Grudki ciasta rozcieramy palcami, dodajemy śmietanę lub żółtko i szybko zagniatamy. Formujemy gruby placek, owijamy folią i schładzamy 30 min w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy na placek o śr. formy na tartę (najlepiej ok. 23 cm + 2 cm na brzegi). Wylepiamy nim natłuszczoną formę.
  • Na kruszonkę: piekarnik nastawiamy na temp. 190°C. Do miski wsypujemy mąkę i cukier waniliowy, dodajemy masło, dokładnie wyrabiamy, aż powstaną grudki. Jeśli to nie nastąpi, wstawiamy ciasto do lodówki na 30 min i ponownie je wyrabiamy.
  • Wypełnienie: przygotowane ciasto smarujemy dżemem jagodowym, posypujemy obficie jagodami i kruszonką. Pieczemy 25 min. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2018.

Porady

Zobacz: stek z pieczonymi pomidorkami

 

 


 

 

 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy