Tarta drożdżowa z figami

Ocena:

4.4 (186)

  • 1 godz. 10 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Zamiast na kruchym cieście, tym razem tartę z owocami robimy na drożdżowym spodzie. Będzie bardziej puszysta!

Składniki:

  • mleko  50 ml

  • drożdże  4 g

  • mąka  150 g

  • sól  3 g

  • cukier  300 g

  • jajka  2 szt.

  • masło  80 g

  • figi  10 szt.

  • śmietana 30%  45 ml

  • cukier trzcinowy  75 g

Tarta drożdżowa z figami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Na ciasto: w rondelku lekko podgrzewamy mleko i zalewamy nim drożdże. Odstawiamy na 5 min. Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli, dodajemy cukier oraz rozpuszczone drożdże. Zagniatamy ciasto, dodajemy 1 jajko. Kiedy ciasto przestanie się kleić do rąk, dodajemy pokrojone masło (60 g). Nie wyrabiamy zbyt długo. Kiedy będzie gładkie i jednolite, umieszczamy je w posypanej mąką salaterce, przykrywamy i pozostawiamy na co najmniej 2 godz, aby podwoiło swoją objętość. Formę do tarty (z nieco wyższym brzegiem) obficie smarujemy masłem. Ciasto ugniatamy, aby usunąć z niego powietrze, układamy w formie i odstawiamy na 1 godz. w ciepłe miejsce, aby jeszcze urosło.

  • Krok 2:

    Na wypełnienie: opłukane i osuszone figi kroimy na dość grube plasterki. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190°C. Jajko ubijamy ze śmietaną. Palcem robimy dziurki w cieście i napełniamy je kremem. Figi rozkładamy na cieście, posypujemy cukrem i małymi kawałkami masła. Wstawiamy do piekarnika na 35 min. Podajemy po ostudzeniu.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017

Porady

Zobacz też: tarta orzechowo-karmelowa

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne