Tarta dalmatyńska

Pyszna tarta z figami w roli głównej.

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Składniki

  • ciasto:
  • 17 dag mąki + do podsypania
  • szczypta soli
  • 10 dag masła
  • 5 dag cukru pudru
  • żółtko
  • 50 ml gęstej śmietany
  • wypełnienie:
  • 50 dag mascarpone
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 6 dużych fig

Przygotowanie

  1. Ciasto:
  2. Przesianą mąkę mieszamy z solą i zimnym masłem, aż konsystencja będzie przypominać tartą bułkę, po czym łączymy z cukrem.
  3. Żółtko mieszamy ze śmietaną, dodajemy do mieszaniny mąki i zagniatamy ciasto.
  4. Na posypanej mąką powierzchni rozwałkowujemy ciasto do śr. 26 cm (plus 2–3 cm, aby wylepić brzegi formy do tarty). Owijamy folią i schładzamy przez 30 min w lodówce. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C.
  5. Odwijamy ciasto, przykrywamy pergaminem i posypujemy obciążnikami (np. suchą fasolą albo specjalnymi ceramicznymi kamyczkami). Pieczemy przez 10 min.
  6. Zdejmujemy papier i obciążniki, pieczemy przez kolejne 3 min. Wyjmujemy z piekarnika i obniżamy temp. do 160°C.
  7. Wypełnienie:
  8. Mascarpone z miodem wkładamy do małego rondelka i ustawiamy na chwilę na małym ogniu, stale mieszając.
  9. Ciepłą masę wlewamy na podpieczony spód. Na wierzchu układamy figi przeciętą stroną do góry.
  10. Pieczemy przez 30 min, aż brzegi ciasta pięknie się przyrumienią. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystudzenia.
  11. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 10/2016
tarta figi
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze