Tarta cebulowa z boczkiem

Pyszne danie na obiad lub ciepłą kolację

Dodany przez: Pani Boberkowa

Tarta cebulowa z boczkiem

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 kg cebuli
  • 100 g wędzonego boczku w plastrach
  • mały kubeczek śmietany
  • 6 jajek
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • 3 łyżki masła do smażenia

Przygotowanie

  1. Z mąki, 150 g masła, szczypty soli i 5 łyżek zimnej wody zagnieść ciasto. Włożyć na 30 minut do lodówki. Cebulę obrać, pokroić w krążki i zeszklić na 3 łyżkach masła. Przyprawić solą, pieprzem i gałką. Ostudzić. Ciastem wylepić formę do tart i podpiec 5 minut w 200 stopniach. Na ciasto wyłożyć cebulę, zalać śmietaną wymieszaną z jajkami, solą i pieprzem, a na wierzchu ułożyć plasterki boczku. Piec 20 minut w 200 stopniach.
obiad kolacja tarta cebula boczek
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze