Tarta cebulowa

Podczas pieczenia cebula staje się słodka i pyszna - idealnie pasuje do niej boczek i ostry ser, a więc zróbcie tę pyszną tartę cebulową!

Dodany przez: mojegotowanie

Dania główne

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 3.5 z 4 głosów)

s

Składniki

  • ciasto:
  • 20 dag mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 9 dag masła
  • wypełnienie:
  • 2 łyżki masła
  • cebula
  • 4 plastry boczku wędzonego
  • 3 jajka
  • 300 ml śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 10 dag cheddara lub gruyère'a

Przygotowanie

  1. Na ciasto: przesianą mąkę wymieszaną z solą siekamy z masłem, wlewamy ok. 4 łyżek wody i wyrabiamy gładkie ciasto. Owijamy folią i schładzamy 20 min.
  2. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto i wylepiamy nim formę na tartę o śr. 23 cm, nakłuwamy widelcem.
  3. Przykrywamy folią aluminiową i schładzamy ponownie 15 min. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Pieczemy 15 min.
  4. Zmniejszamy temp. do 180°C, zdejmujemy folię i podpiekamy jeszcze ok. 5 min.
  5. Na wypełnienie: masło roztapiamy i wrzucamy cebulę pokrojoną w cienkie talarki, po chwili dodajemy pokrojony w plasterki boczek i podsmażamy.
  6. Jajka roztrzepujemy, łączymy ze śmietaną, solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową.
  7. Cebulę z boczkiem rozkładamy na podpieczonym cieście i posypujemy 2/3 startego sera.
  8. Wszystko zalewamy mieszaniną jajeczną i posypujemy resztą sera.
  9. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35–40 min.
tarta cebula
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze