Tarta cebulowa (na drożdżowym cieście)

Ocena:

0 (0)

  • 1 godz. 20 min.
  • dla 6 osób
  • średni

Tarta cebulowa ze śmietaną i boczkiem sprawdzi się idealnie jako weekendowe danie obiadowe! Upieczona na drożdżowym cieście, czyni to danie niezwykle sycącym. Przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu i bazuje na ogólnodostępnych składnikach. Świetnie sprawdzi się jako niezobowiązujący poczęstunek dla gości. Koniecznie spróbujcie naszej drożdżowej tarty z boczkiem! 

Składniki:

  • mąka  250 g

  • drożdże  4 g

  • woda  50 ml

  • mleko  100 ml

  • oliwa z oliwek  30 ml

  • sól  6 g

  • cebula  1 kg

  • olej rzepakowy  20 ml

  • boczek  125 g

  • śmietana  200 g

  • jajka  2 szt.

  • sery  100 g

  • pieprz  1 szczypta

  • słodka papryka  1 szczypta

  • masło  15 g

  • mąka  6 g

Tarta cebulowa (na drożdżowym cieście) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto drożdżowe: formę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i posypujemy odrobiną mąki. W misce umieszczamy mąkę (typ 405), suche drożdże, wodę, mleko, cukier, sól (5 g) i oliwę z oliwek. Wyrabiamy ciasto przez około 10 minut do uzyskania gładkiej, sprężystej masy. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.

  • Krok 2:

    Formowanie ciasta: rozwałkowujemy je na posypanej mąką powierzchni roboczej, po czym przekładamy do formy. Na ściankach blaszki tworzymy obręcz z ciasta o wysokości około 4 cm.  

  • Krok 3:

    Nadzienie cebulowe: obieramy cebulę i kroimy ją w cienkie krążki, a boczek w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy je, po czym przekładamy do miski i pozostawiamy do ostygnięcia. Do cebuli dodajemy kwaśną śmietanę, jajka i starty ser. Masę doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką w proszku, do smaku.  

  • Krok 4:

    Pieczenie: rozgrzewamy piekarnik do 180°C w trybie góra/dół (dla termoobiegu wystarczy temperatura 160°C). Nadzienie cebulowe przekładamy na ciasto drożdżowe i pieczemy przez 40 minut. Po tym czasie tartę cebulową pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia i podajemy letnią. Z przepisu wychodzi około 12 porcji. 

Porady

  • Tartę cebulową możemy upiec w formie do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. 
  • Do posypania blachy można użyć mąki lub bułki tartej, a suche drożdże można zastąpić 8 g świeżych (konieczne będzie przygotowanie zaczynu).  
  • Do tarty możemy dodać prażoną cebulkę dla podkreślenia aromatu. 
  • Świetnie smakuje również pikantna tarta cebulowa z dodatkiem chilli lub pieprzu kajeńskiego. 
  • Dodatek boczku i sałatki ze świeżych warzyw uczyni tartę cebulową samodzielnym pełnowartościowym posiłkiem. 
  • Tartę cebulową można przygotować z kiełbasą zamiast boczku lub w wersji wegetariańskiej, bez dodatku mięsnego. 
  • Tarta cebulowa z boczkiem to świetny przykład dania niskobudżetowego - wprost idealny tani obiad, który posmakuje wszystkim domownikom.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Tarta cebulowa – rodzaje ciast 

Ciasto drożdżowe do tarty to tylko jedna z możliwości. Bardzo popularne są spody kruche. Jak zrobić kruche ciasto do tarty? W tym celu przygotowujemy mąkę (250 g), masło (120 g), kwaśną śmietanę lub jogurt naturalny (30 g), sól (5 g). Łączymy składniki i wyrobione na gładką masę ciasto umieszczamy w lodówce na co najmniej 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy je i przenosimy do formy, gdzie tworzymy odpowiedni kształt. 

Najszybszym sposobem jest zrobienie tarty cebulowej na cieście francuskim. Kupujemy gotowe ciasto, które pakowane jest w cienkie arkusze. Wystarczy ułożyć je w formie do pieczenia. Nałożyć nadzienie cebulowe i zapiekać przez 25 minut w temperaturze 180°C.  

Ciasto francuskie jest na tyle uniwersalne, że można zrobić z niego zarówno tartę wytrawną, jak i owocową.  

 

Inne tarty wytrawne 

Tarta cebulowa nie jest oczywiście jedyną wersją wytrawną, jaką możemy przygotować. Zwłaszcza w sezonie letnim, kiedy dostępnych jest wiele świeżych warzyw. A z takich dania wychodzą wyjątkowo aromatyczne. Bardzo smaczna jest również tarta brokułowa. Nadzienie jest proste: brokuły myjemy i dzielimy na różyczki, po czym gotujemy minutę w osolonej wodzie. Pomidory kroimy w małe kawałeczki, fetę w kostkę, dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory. Białka ubijamy, łączymy z żółtkami i śmietaną i przelewamy do masy. Fetę z powodzeniem można zastąpić twarogiem. Całość zapiekamy przez 25 minut w temperaturze 180°C. 

Polecamy również tartę ze szpinakiem i boczkiem oraz tartę ze szparagami

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne