Tagliatelle alla bolognese

Ocena:

4.47 (167)

  • dla 4 osób

Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca swoje ulubione dania.

Składniki:

  • 500 g Tagliatelle all’uovo (jajeczne)
  • Na sos mięsny: 120 g mięsa wieprzowego
  • 120 g mięsa wołowego
  • 50 g marchewki
  • 50 g selera naciowego
  • 50 g cebuli
  • 60 ml oliwy extra vergine
  • 75 g koncentratu pomidorowego
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • sól i pieprz, woda
  • 60 g startego parmezanu

Tagliatelle alla bolognese - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Zaczynamy od sosu mięsnego (ragù alla bolognese). Myjemy warzywa i kroimy je na drobną kostkę.Stawiamy patelnię na średnim ogniu i rozgrzewamy na niej oliwę. Dodajemy warzywa i podsmażamy.
  • Następnie dodajemy mięso i dobrze je podsmażamy.
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy przez kilka sekund. Zalewamy wszystko czerwonym winem i redukujemy.
  • Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy trochę wody i gotujemy przez przynajmniej 40 minut, w razie potrzeby dodając wody.
  • Dodajemy drobno pokrojony ząbek czosnku i gałązkę rozmarynu.
  • Gotujemy tagliatelle i mieszamy je z ragù, przed podaniem posypując danie parmezanem.

Porady

Zobacz przepis: Zapiekane tortiglioni z mozzarellą

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne