Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca swoje ulubione dania.
Składniki:
500 g Tagliatelle all’uovo (jajeczne)
Na sos mięsny: 120 g mięsa wieprzowego
120 g mięsa wołowego
50 g marchewki
50 g selera naciowego
50 g cebuli
60 ml oliwy extra vergine
75 g koncentratu pomidorowego
100 ml czerwonego wytrawnego wina
sól i pieprz, woda
60 g startego parmezanu
Tagliatelle alla bolognese - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Zaczynamy od sosu mięsnego (ragù alla bolognese). Myjemy warzywa i kroimy je na drobną kostkę.Stawiamy patelnię na średnim ogniu i rozgrzewamy na niej oliwę. Dodajemy warzywa i podsmażamy.
Następnie dodajemy mięso i dobrze je podsmażamy.
Dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy przez kilka sekund. Zalewamy wszystko czerwonym winem i redukujemy.
Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy trochę wody i gotujemy przez przynajmniej 40 minut, w razie potrzeby dodając wody.
Dodajemy drobno pokrojony ząbek czosnku i gałązkę rozmarynu.
Gotujemy tagliatelle i mieszamy je z ragù, przed podaniem posypując danie parmezanem.