Tadżin z jagnięciny z kiszoną cytryną

Ocena:

4.52 (193)

  • 1 godz. 15 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Inspiracja kuchnią marokańską - to danie przygotujemy w tadżinie, czyli tradycyjnym stozkowym naczyniu do gotowania. Jeśli go nie macie nic straconego, wykorzystajcie naczynie żaroodporne.

Składniki:

  • jagnięcina  6 szt.

  • cebula  3 szt.

  • czosnek  2 ząbki

  • ras al hanout  30 g

  • kumin (kmin rzymski)  5 g

  • imbir  5 g

  • oliwa z oliwek  30 ml

  • pigwa  1.5 kg

  • sok z cytryny  1 szt.

  • natka pietruszki  1 pęczek

  • kolendra  1 pęczek

  • cytryna kiszona  1 szt.

  • oliwki kalamata  15 szt.

  • sól  5 g

  • pieprz  5 g

Tadżin z jagnięciny z kiszoną cytryną - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Mięso kroimy na nieco mniejsze kawałki. Obrane cebule i czosnek siekamy. Do naczynia żaroodpornego (najlepiej do podstawy tadżinu) wkładamy mięso, oprószamy solą i pieprzem, dodajemy cebulę, przyprawy, czosnek i oliwę. Chwilę podsmażamy. Zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia.

  • Krok 2:

    Przykrywamy i gotujemy przez 40 min, na średnim ogniu. W tym czasie pigwy obieramy, kroimy na kawałki i usuwamy gniazda nasienne, namaczamy w wodzie z sokiem cytrynowym. Dokładamy je do tadżina i gotujemy jeszcze 20 min.

  • Krok 3:

    Dolewamy szklankę wody, jeżeli sos zanadto się zredukował. Zioła siekamy, kiszoną cytrynę kroimy w drobną kostkę, posypujemy nią mięso, dodajemy oliwki, trochę soku cytrynowego i podajemy.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 09/2017

Porady

Zobacz też: Kofty z jagnięciny

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne