Szynka marynowana w pieprzu i piwie

Ocena:

4.49 (155)

  • 48 godz. 0 min.
  • dla 1 osoby

Gdy szynka pojawia się na pieczystych półmiskach, to widoczny znak końca postu. Nastał czas świętowania!

Składniki:

  • szynka (ok. 2 kg)
  • ok 1–1,5 l ciemnego piwa
  • 3 łyżki miodu
  • 6 goździków
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 20 ziaren czarnego pieprzu
  • łyżka soli
  • 5 rozgniecionych ziaren jałowca
  • olej

Szynka marynowana w pieprzu i piwie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Szynkę włóż do dużego garnka, zalej piwem (powinno zakryć szynkę), dodaj wszystkie przyprawy, wstaw do lodówki na 2 dni (przekręcaj szynkę kilkakrotnie).
  • Kiedy  zmieni kolor, postaw je na ogniu i bardzo powoli doprowadź do wrzenia. Kiedy mięso zacznie pyrkać, wyłącz ogień. Wyjmij szynkę, natnij tłuszcz, przełóż ja do żaroodpornego naczynia, spryskaj olejem, na dno wlej trochę zalewy.
  • Piecz pod przykryciem co najmniej 2 godz., w temp. 180OC (często przekręcaj mięso i polewaj wytopionym sosem). W połowie pieczenia zdejmij pokrywę, aby szynka nabrała ładnego koloru.
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne