Tort rafaello

Ocena:

4.48 (147)

  • 1 godz. 15 min.
  • dla 10 osób
  • łatwy

Tort rafaello do pyszna i doskonale zharmonizowana kompozycja jasnego biszkoptu, puszystej masy śmietanowej i kwaskowej konfitury malinowej. W smaku przypomina znane wszystkim kokosowe praliny z migdałowym wnętrzem. Wypróbujcie ten przepis choć raz, a aksamitny krem rafaello do tortu będzie Wam się śnił po nocach. 

Składniki:

  • jajka  6 szt.

  • sól  3 g

  • cukier  160 g

  • mąka tortowa  140 g

  • mąka ziemniaczana  45 g

  • woda  50 ml

  • likier kokosowy  30 ml

  • śmietana 36%  600 ml

  • mascarpone  400 g

  • biała czekolada  250 g

  • wiórki kokosowe  220 g

  • konfitura malinowa  100 g

  • płatki migdałowe  40 g

Tort rafaello - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: co najmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy wyjmujemy jajka z lodówki. Ustawiamy piekarnik na tryb góra-dół i rozgrzewamy go do temperatury 165°C. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Białą czekoladę łamiemy na kawałki. 

  • Krok 2:

    Masa na biszkopt: rozbijamy jajka i starannie oddzielamy białka od żółtek. W czystej i suchej misce umieszczamy białka ze szczyptą soli. Ubijamy je za pomocą miksera, na wysokich obrotach, przez około 5 minut lub do momentu, kiedy będą sztywne. Stopniowo dodajemy do nich drobny cukier i dalej ubijamy. Kiedy widzimy, że masa zwiększyła swoją objętość, a cukier całkowicie się rozpuścił, dodajemy żółtka i miksujemy przez krótką chwilę. Następnie dodajemy oba rodzaje mąki i całość delikatnie mieszamy za pomocą łopatki, do połączenia składników. 

  • Krok 3:

    Pieczenie biszkoptu: masę przelewamy do przygotowanej wcześniej tortownicy. Wkładamy biszkopt na środkową półkę piekarnika i pieczemy go przez 45 minut. Po upływie tego czasu sprawdzamy, czy jest gotowy za pomocą testu suchego patyczka. Jeśli włożona w środek ciasta wykałaczka jest czysta, to znaczy, że możemy zakończyć pieczenie. Odstawiamy biszkopt do wystygnięcia. 

  • Krok 4:

    Krem kokosowy: śmietankę przelewamy do małego garnka i podgrzewamy na małym ogniu. Zdejmujemy ją z palnika tuż przed tym, kiedy zacznie wrzeć i dodajemy do niej czekoladę. Mieszamy łyżką lub rózgą, aż powstanie jednolity krem. Odstawiamy go na blat kuchenny do całkowitego wystygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na 8 godzin. Najlepiej przyrządzić go dzień wcześniej. Schłodzoną masę mieszamy z serkiem mascarpone za pomocą miksera. Ostatnim krokiem niezbędnym, żeby powstał gęsty krem rafaello do tortu, jest dodanie do niego wiórków kokosowych (120 g). Rozprowadzamy je delikatnie w masie śmietanowej za pomocą łyżki. 

  • Krok 5:

    Płatki migdałowe: wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię i prażymy na złoty kolor. Musimy ich cały czas pilnować, żeby się nie przypaliły. Kiedy staną się chrupie i lekko brązowe, zdejmujemy je z patelni i odstawiamy do ostygnięcia. 

  • Krok 6:

    Składanie tortu: ciasto kroimy na 3 równe blaty. Łączymy wodę z likierem kokosowym i nasączamy nimi biszkopt. Krem dzielimy na 3 części. Na paterze układamy dolny blat i smarujemy go konfiturą malinową, a następnie jedną porcją masy kokosowej. Wyrównujemy warstwę łyżką, uważając, żeby nie zmieszać ze sobą dwóch elementów. Układamy kolejny blat i pokrywamy go równomiernie drugą częścią kremu. Na wierzchu umieszczamy ostatnią część biszkoptu i wkładamy tort rafaello do lodówki na 2 godziny (czas chłodzenia nie został wliczony do czasu przygotowania ciasta). Na koniec pokrywamy jego boki i wierzch pozostałym kremem kokosowym.  

  • Krok 7:

    Dekoracja: tort kokosowy rafeallo posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi i uprażonymi płatkami migdałów. Na jego szczycie układamy praliny rafaello.  

Porady

  • Musimy pamiętać, żeby jajka wyjąć wcześniej z lodówki. Dzięki temu, że są w temperaturze pokojowej, łatwiej się ubijają i tworzą jednolitą konsystencję. Bardzo ważne jest także, żeby białka nie miały żadnych kawałków żółtek, a także żeby miska i końcówki do miksera były dobrze umyte. Wszelkie zanieczyszczenia mogą sprawić, że białka się dobrze nie ubiją. 
  • Warto dobrze zaplanować sobie kolejne kroki, które są potrzebne, żeby prawidłowo przygotować ten dekadencki wypiek. Proces warto zacząć już dzień wcześniej. Choćby dlatego, że krem rafaello do tortu potrzebuje co najmniej 8 godzin, żeby dobrze zastygnąć.  
  • Tort rafaello przechowujemy w lodówce, pod przykryciem. Powinniśmy spożyć go w ciągu 2–3 dni. Jeśli nam się to nie uda, możemy go zamrozić. W tym celu dzielimy go na porcje i wkładamy do zamrażarki bez żadnego opakowania. Dopiero kiedy zastygnie, możemy owinąć go folią. Czas przydatności zamrożonego tortu to 3 miesiące.  
  • Podzielenie biszkoptu na równe blaty może przysporzyć początkującym cukiernikom nieco trudu. Zamiast nożna do krojenia ciasta możemy użyć nitki. Wystarczy, że zrobimy małe nacięcia z czterech stron blatu i wsuniemy w nie zwykłą nić, owijając nią biszkopt. Kiedy skrzyżujemy jej końcówki i pociągniemy, uzyskamy równe cięcie.  
  • Jeśli chcemy kontynuować swoją przygodę z wypiekami, warto zaopatrzyć się w kilka akcesoriów, które ułatwiają proces tworzenia tortu. Należą do nich na przykład: kratka cukiernicza, na której studzi się biszkopt, szpachelka do tynkowania, która ułatwi rozprowadzanie kremu, czy też butelka do nasączania biszkoptu.   
  • Masa rafaello do tortu może zawierać oprócz wiórków kokosowych także posiekane prażone migdały lub pistacje.  
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Krem rafaello do tortu – inne warianty 

Dwa niezbędne elementy, z których składa się tort kokosowy rafaello, to biszkopt i krem. Ciasto musi być miękkie i puszyste, a masa przywodząca na myśl rozpływające się w ustach praliny, aksamitna i lekka. W naszym przepisie podpowiadamy, jak zrobić krem na bazie śmietanki i mascarpone, ale można wykorzystać także inne klasyczne rozwiązania, takie jak:   

  • bita śmietana – to najprostszy krem, jakim można przełożyć tort rafaello na biszkopcie. Wystarczy śmietanka kremówka (30 lub 36%) z cukrem pudrem. Przed ubijaniem możemy do niej dodać stabilizator w postaci żelatyny lub agar-agar, który sprawi, że masa będzie sztywniejsza i na pewno nie rozpłynie się podczas komponowania tortu.   
  • krem maślany – jest to bardziej treściwa masa, która powstaje przez długie ucieranie masła z cukrem pudrem. Musimy zadbać o to, żeby masło miało temperaturę pokojową. Jeśli krem jest zbyt gęsty, można go nieco rozrzedzić za pomocą mleka. 
  • krem śmietanowy z mascarpone –  łączy w sobie delikatną kremówkę i maślaną masę za sprawą tłustego i gęstego włoskiego serka.  

Żeby krem rafaello do tortu był jeszcze bardziej aromatyczny, można do niego dodać gęstą śmietankę kokosową lub likier kokosowy

Tort rafaello – prosty przepis bez pieczenia 

Tort rafaello na biszkopcie to tylko jeden z pomysłów na deser o kokosowym smaku. Jeśli nie mamy zbyt dużo czasu lub możliwości skorzystania z piekarnika, możemy przyrządzić rafaello na krakersach. Podstawą tego deseru jest domowy budyń z dodatkiem masła i wiórek kokosowych. Przekładamy nim warstwy krakersów ułożone w foremce do ciasta, a następnie porządnie chłodzimy – przez minimum 3 godziny. Słodki krem kokosowy idealnie komponuje się ze słonymi krakersami. W wersji bez pieczenia można także wykorzystać maślane herbatniki lub ciastka biszkoptowe. 

Tort rafeallo z malinami – przełamanie słodyczy 

Warstwa owocowa w torcie kokosowym przełamuje jego słodycz i maślaną konsystencję kremu. Możemy użyć konfitury lub dżemu, a także świeżych lub mrożonych owoców. Najlepiej sprawdzą się kwaskowe owoce jagodowe, takie jak maliny, porzeczki lub truskawki. W okresie letnim możemy wykorzystać sezonowość i świeżość produktów, w czasie zimy natomiast warto sięgnąć po przetwory i mrożonki. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne