Szarlotka z kokosem

Ocena:

4.44 (195)

  • 1 godz. 30 min.
Smakowita szarlotka z kokosem.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 2 czubate szklanki mąki
  • 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Dodatkowo:
  • 5 dużych jabłek l
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

Szarlotka z kokosem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Żółtka oddzielić od białek(Białka schować do lodówki) Z pozostałych składników zagnieść ciasto, zawinąć w torebkę foliową i schować na 40 min do lodówki.
  • Blaszkę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia , rozwałkować ciasto i wyłożyć ciastem,nakłuć widelcem po całości. Jabłka obrać i pokroić w kosteczkę, wymieszać z cynamonem i wyłożyć na ciasto.
  • Piec w 180 st C około 30 min, po tym czasie ubić zimne białka z odrobiną soli na sztywno, następnie dodać cukier ciągle ubijać.Do sztywnych białek dodać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać łyżką i wyłożyć na ciasto, piec jeszcze około 20-25 min.
  • Smacznego.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne