Sałatka z ananasem i selerem

Ocena:

4.48 (174)

  • 20 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Sałatka z ananasem i selerem od lat stanowi nieodłączny element imprezowego menu. Powodów jest co najmniej kilka – przygotujemy ją w niecałe pół godziny, świetnie prezentuje się na stole i przede wszystkim wybornie smakuje. Co więcej, poszczególne składniki można dobierać zgodnie z własnymi upodobaniami lub zawartością lodówki. Sałatka z selera i ananasa to przepis zarówno dla kreatywnych, jak i leniwych kucharzy.  

Składniki:

  • jajka  4 szt.

  • seler konserwowy  340 g

  • kukurydza konserwowa  150 g

  • ananas  150 g

  • szynka  100 g

  • ser żółty  100 g

  • majonez  60 g

  • sól  3 g

  • pieprz  2 g

  • natka pietruszki  0.5 pęczka

Sałatka z ananasem i selerem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Jajka: wkładamy do garnka z zimną wodą. Podgrzewamy na średnim ogniu. Odliczamy 8 minut od czasu zagotowania się wody. Wyjmujemy jajka z wrzątku i wkładamy je do zimnej kąpieli wodnej. Kiedy przestygną, obieramy ze skorupki i kroimy w kostkę. 

  • Krok 2:

    Przygotowanie składników: selera wyjmujemy z zalewy i odsączamy na sitku. Możemy go lekko poszatkować, jeśli nitki są za długie. Kukurydzę przesypujemy do miski. Plastry ananasa osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki. Szynkę i ser żółty kroimy w dużą kostkę. Natkę pietruszki delikatnie obrywamy z łodygi, opłukujemy i odkładamy na ręcznik papierowy. 

  • Krok 3:

    Mieszanie sałatki: wszystkie przygotowane wcześniej składniki, z których powstanie sałatka z ananasem i selerem, wkładamy do jednej miski. Dodajemy majonez. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy delikatnie za pomocą dużej łyżki. Przekładamy do salaterki i dekorujemy natką pietruszki. 

Porady

  • Dobrze, żeby sałatka z ananasem i selerem przegryzła się po przyrządzeniu, ale nie jest to niezbędny krok. Jeśli mamy czas, wstawmy ją do lodówki na co najmniej godzinę przed podaniem.  
  • Seler konserwowy i ananas muszą być dobrze odsączone, zanim wymieszamy je z resztą składników, inaczej potrawa stanie się wodnista. Możemy także użyć świeżego ananasa.
  • Jeśli chcemy, żeby nasza sałatka z ananasem i selerem była mniej kaloryczna, możemy wymieszać majonez z jogurtem naturalnym lub całkowicie go zastąpić lżejszym odpowiednikiem. 
  • Ser żółty, który wykorzystujemy do zrobienia sałatki z ananasem i selerem, powinien być zwarty i sprężysty, żeby nie rozpadł się podczas mieszania składników. Użyjmy sera typu szwajcarskiego, takiego jak ementaler czy maasdamer, lub holenderskiego, takiego jak gouda czy edam.   
  • Sałatka z selera i ananasa dobrze komponuje się z szynką konserwową, ale możemy użyć dowolnego rodzaju. Jeśli zależy nam na tym, żeby „odchudzić” danie, wykorzystajmy pierś kurczaka lub indyka. Sprawdzi się także wędlina domowa własnej roboty. 
  • Potrawę możemy przyrządzić w wyprzedzeniem przed świętami lub przyjściem gości. Sałatka z ananasem i selerem może być przechowywana w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Najlepiej zjeść ją maksymalnie w ciągu 3 dni. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Sałatka z ananasem i selerem – różne wersje 

Sałatkę z selerem i ananasem możemy komponować według osobistych preferencji i stosownie do okazji. W czasie świąt wielkanocnych postawmy na wersję z jajkami gotowanymi na twardo, a w ciepłe, letnie dni ograniczmy się do podstawowych składników o orzeźwiającym smaku. Warto poznać różne wersje tego uniwersalnego dania i przebierać w ulubionych dodatkach. Przedstawiamy kilka propozycji.   

  • Sałatka z selerem i ananasem z rodzynkami – to podobna kompozycja smaków, jaką oferuje klasyczna sałatka waldorf. Owocową słodycz, jaką zwykle czerpiemy z jabłek, zastępuje tutaj ananas. Potrawę możemy uzupełnić chrupiącymi orzechami włoskimi. 
  • Sałatka z kurczakiem i ananasem i selerem – zamiast szynki używamy podsmażonej na oliwie lub upieczonej piersi kurczaka. Warto posypać ją aromatycznymi przyprawami do gyrosa.  
  • Sałatka z selera naciowego i ananasa – to apetyczna, wiosenna propozycja z użyciem świeżego warzywa. Świetnie komponuje się z kukurydzą i nasionami słonecznika.  

Sałatka warstwowa z selerem, ananasem i jajkiem 

Na większych spotkaniach towarzyskich i imprezach zazwyczaj świetnie sprawdza się sałatka warstwowa. Dobrze się prezentuje i zaskakuje gości mnogością elementów. Sałatka z selerem konserwowym i ananasem z dodatkiem jajek, szynki i sera jest jednym z dań, które można właśnie w ten sposób skomponować. Składniki układamy w wysokiej, przezroczystej salaterce. Kolejność nie ma większego znaczenia, ale ostatnie warstwy powinny składać się z majonezu i startego żółtego sera. Całość ozdabiamy natką pietruszki i szczypiorkiem.  

Sałatka z selera, szynki i ananasa może również zostać podana w formie pojedynczych, warstwowych porcji. Przyda nam się w tym celu specjalna kuchenna obręcz (ring), dzięki której uformujemy na talerzu równą wieżyczkę. Jest to dobre rozwiązanie, jeśli podajemy sałatkę w formie przystawki na uroczystej kolacji.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne