Pomysł na znany nam wszystkim schab, nie musi być nudny.
Składniki:
Schabowy - 1 plaster (około 120 gram)
ser żółty - 3 plastry
sól - szczypta
pieprz - szczypta
jarzynka-szczypta
jajko1 sztuka
bułka tarta 1/4 szklanki
olej do smażenia - 2 łyżki
Szwajcar, czyli schabowy z serem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Schab opłukać
osuszyć
rozbić na cienkiego kotleta z obu stron. Najlepiej na schab położyć folie spożywczą i przez nią klepać - nie będzie pryskało po kuchni. Przyprawić solą
pieprzem i jarzynką. Na środek mięsa ułożyć ser - przecięłam na trzy paski sklejone ze sobą plasterki sera. Teraz można to zwinąć jak roladę lub kotleta "złamać" na połowę i takiego panierować. Jajko rozkłócić. Schab panierować - wkładamy do bułki tartej - jajka - ponownie do bułki tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia się z obu stron.