Sztufada wołowa

Przygotowanie: 20 minut Oczekiwanie: 3 godziny Pieczenie: ok. 40 minut Porcja: 380 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Sztufada wołowa

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
380 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 4.5 z 2 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1 kg wołowiny, np. z udźca
  • 10 dag wędzonego boczku lub słoniny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • kieliszek wódki
  • przyprawa do pieczeni PRYMAT

Przygotowanie

  1. ■ Czosnek obrać i posiekać. Wołowinę natrzeć czosnkiem i przyprawą do pieczeni. Odstawić na 3 godziny w chłodne miejsce.
  2. ■ Boczek pokroić w słupki. Za pomocą długiego ostrego noża w środku mięsa zrobić 3 otwory i naszpikować boczkiem. Oprószyć mąką. Masło stopić w brytfannie, zrumienić mięso z każdej strony. Polać wódką, piec ok. 40 min w temp. 220°C, polewając wytwarzającym się sosem. Podawać z marynowanymi warzywami i kaszą.
mięso obiad pieczeń wołowina wędzony boczek sztufada
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze