Sycące i jednocześnie zdrowe danie ze szpinaku z dodatkiem pieczonego kurczaka i ciecierzycy przyprawione szczyptą aromatycznego kuminu i świeżej kolendry.
Składniki:
500 g szpinaku, 2 puszki ciecierzycy, 5 pieczonych pałek kurczaka bez skóry i kości, 3 cebule, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki kuminu mielonego, 2 łyżki kolendry, 1 łyżeczka chilli, 30 ml mleka, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 250 ml bulionu drobiowego, 1 łyżka oleju rzepakowego, 1 łyżka świeżej kolendry, sól
Szpinak z ciecierzycą i kurczakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy zmiękną wsypujemy przyprawy (kumin, kolendrę i chilli). Podsmażamy jeszcze 3 minuty. Następnie dodajemy szpinak, zalewamy bulionem drobiowym.
Wkładamy mięso z kurczaka, wsypujemy odsączoną ciecierzycę, dodajemy mleko. Pod przykryciem trzymamy na małym gazie jeszcze 5 minut. Zdejmujemy z gazu, dodajemy jogurt, mieszamy. Posypujemy świeżą kolendrą. Gotowe.