Szparagowy zawrót głowy – przepis na kremowy sos ze szparagów

Sezon na szparagi w pełni! To wyjątkowo smaczne warzywo zwojowało majowo-czerwcowe menu. I to właśnie z ich pomocą proponujemy przygotować apetyczny, aksamitny sos z dodatkiem serka topionego.

Dodany przez: gastrosfera1

Kremowy sos szparagowy

Sosy i dipy

Czas przygotowania:
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
s

Składniki

  • • 1 pęczek świeżych białych szparagów
  • • 300 ml śmietanki słodkiej 18%
  • • 300 g serka topionego kremowego MSM Mońki
  • • 1 cebula
  • • 2 łyżki masła
  • • sól, pieprz, tymianek do smaku
  • • 1 łyżeczka soku z limonki

Przygotowanie

  1. Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końcówki i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.
  2. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić parę minut na łyżce masła i dodać do szparagów. Całość zalać śmietanką, dodać serek topiony i wszystko zmiksować blenderem, a następnie przecedzić przez sito. Doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżym tymiankiem.
  3. Na koniec dodać sok z limonki, łyżkę masła i dokładnie wymieszać. Gdyby sos był za gęsty, można rozcieńczyć go odrobiną mleka lub wody.
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze