Szparagi Zapiekane w Szynce i Serze

Tak przygotowane świerze szparagi mogą stanowić przystawkę do obiadu, ale mogą też być daniem głównym.

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1/2 kg. białych szparagów (1/2 pęczka)
  • 150 g. szynki gotowanej
  • 150 g. żółtego sera (startego)
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli

Przygotowanie

  1. ► Szparagi umyć, obrać z włóknistej skórki i odciąć zdrewniałą dolną końcówkę (około 2 cm). Górna część szparaga włącznie z takzwanym łebkiem (około 2cm), jest delikatna i nie wymaga obierania.
  2. ► Białe szparagi najlepiej gotować na stojąco, zwiążane bawełnianym sznurkiem, ponieważ ich główki są bardzo delikatne i bardzo szybko miękną. W garnku zagotować wodę, dodać cukier, sól i masło, następnie włóżyć szparagi i gotować pod przykryciem (jeśli gotujemy na leżąco, to nie musimy przykrywać garnka). Gotować około 6 minut od momentu zagotowania. Ugotowane wyjąć z wody, odsączyć, po dwa sparagi owinąć plasterkiem szynki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  3. ► Tak przygotowane sparagi posypać startym serem, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 15 minut w temperaturze 180C / Termoobieg /, aż się ser stopi, następnie 5 minut dodatkowo pod górną grzałką grilla, aż ser zbrązowieje
ser szparagi szynka sos holenderski kartofelki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy