Sznycle z piersi kurczaka ze staropolskim akcentem

Ocena:

4.48 (151)

  • 25 min.
  • dla 4 osób
Zamarynowane i usmażone w panierce z bułki tartej sznycle przygotowane z piersi kurczaka.

Składniki:

  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do kurczaka po staropolsku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • sól czosnkowa - wg uznania
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia

Sznycle z piersi kurczaka ze staropolskim akcentem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Do miseczki przesypać przyprawy, zioła i sól czosnkową, dodać ocet i miód, dokładnie wymieszać. Piersi z kurczaka podzielić na 4 porcje. Każdą ponacinać tak, żeby były cieńsze. Kawałki mięsa dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą i odstawić do lodówki na minimum 30 minut. Jajko wbić do miseczki, rozbełtać i wymieszać z mlekiem. Kawałki zamarynowanego mięsa maczać w jajku i obtaczać w bułce tartej. Kłaść je na rozgrzany na patelni olej. Smażyć na rumiano z obu stron.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne