Sznycle z piersi kurczaka ze staropolskim akcentem
Ocena:
4.48
(151)
25 min.
dla 4 osób
Zamarynowane i usmażone w panierce z bułki tartej sznycle przygotowane z piersi kurczaka.
Składniki:
1 czubata łyżeczka przyprawy do kurczaka po staropolsku
1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżeczka octu balsamicznego
2 łyżeczki miodu
1 podwójna pierś z kurczaka
sól czosnkowa - wg uznania
1 jajko
1 łyżka mleka
olej do smażenia
bułka tarta do obtoczenia
Sznycle z piersi kurczaka ze staropolskim akcentem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Do miseczki przesypać przyprawy, zioła i sól czosnkową, dodać ocet i miód, dokładnie wymieszać. Piersi z kurczaka podzielić na 4 porcje. Każdą ponacinać tak, żeby były cieńsze. Kawałki mięsa dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą i odstawić do lodówki na minimum 30 minut. Jajko wbić do miseczki, rozbełtać i wymieszać z mlekiem. Kawałki zamarynowanego mięsa maczać w jajku i obtaczać w bułce tartej. Kłaść je na rozgrzany na patelni olej. Smażyć na rumiano z obu stron.