Na obiad z ziemniakami i buraczkami. Właśnie tak to lubię
Składniki:
70 dag mięsa mielonego (wiep-woł )
1 duża cebula
1 jajko kurze
1 bułka pszenna ( czerstwa )
200mil. mleka
bułka tarta do obtoczenia sznycli
sól,pieprz,maggi do smaku
olej do smażenia
Sznycle mielone - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Bułkę moczymy w misce z mlekiem aż bułka wchłonie mleko i będzie miękka,przeciskamy przez gażę z nadmiaru mleka,dodajemy do miski z mięsem mielonym.Cebulę obieramy i trzemy na tarce o najmniejszych oczkach ( jak na placki ),dodajemy jajko,przyprawiamy i wyrabiamy na jednolitą masę.Dzielimy na równe porcje,formujemy sznycle ,obtaczamy w bułce tartej.Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto brązowy kolor.ok.10.SMACZNEGO.Można też podawać z jajkiem sadzonym na górze i posypać posiekanym koperkiem.