Szczupak z sosem koperkowym :

Szczupak to jedna ze smaczniejszych ryb słodkowodnych .

Dodany przez: Babciagramolka

Szczupak z sosem koperkowym :

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2 dzwonka ze szczupaka
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz mielony czarny
  • pieprz mielony biały
  • 5 łyżeczek mąki
  • sok z cytryny
  • 4 łyżki pokrojonego koperku
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki 18 %

Przygotowanie

  1. Rybę umyć , osuszyć , posolić i posypać pieprzem . Oprószyć mąką . Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Smażyć rybę na rumiano z obu stron .W ostatniej fazie smażenia zmniejszyć gaz , dołożyć masło i dosmażyć .W rondelku rozgrzać 2 łyżki masła , wsypać koperek .Smażyć 2 minuty mieszając .Dodać mąkę , zamieszać . Wlać śmietankę . Ogrzewać mieszając aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, szczyptą cukru , białego pieprzu mielonego i solą .
  2. Ja podaję z makaronem Tagliatelle lub kładzionymi kluseczkami .Oczywiście z ziemniakami smakuje równie dobrze.
ryby obiad sos koperkowy koperek SZCZUPAK
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze