sandacz_w_galarecie

Sandacz w galarecie

Ocena:

4.33 (174)

  • 20 min.
  • dla 6 osób
Imieninowa przystawka

Składniki:

  • 1 Kilogram ryby sandacza
  • 1 marchewka,
  • 1 piertuszla,
  • 1 seler
  • 2 cebule,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 2 listki laurowe,
  • pieprz, sól.
  • Szczypta cukru,
  • 2 białka jaj kurzego,
  • 2 łyżki stołowe octu,
  • 2 łyżeczek żelatyny
  • 4 jaja ugotowane na twardo ,
  • liście sałaty do dekoracji,
  • puszka groszku konserwowego.

Sandacz w galarecie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Warzywa umyć, obrać i opłukać zalać wrzącą wodą , posolić dodać odrobinę cukru i gotować. Oczyszczoną umytą i pokrojoną w dzwonka rybę włożyć do wrzącego wywaru, dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu 30-40 minut. Ugotowaną rybę ostrożnie wyjąć łyżką cedzakową. Żelatynę namoczyć, zalewając kilkoma łyżkami zimnej wody. Wywar przecedzić, dodać lekko roztrzepane białka oraz ocet i namoczoną żelatynę. Podgotować na wolnym ogniu, a gdy wywar się sklaruje , przecedzić przez rzadkie płótno lub gazę. Na dno formy wyłożyć liście sałaty ,pokrojona w plasterki marchewkę, odrobinę groszku konserwowego, połówki jaja na twardo i wlać połowę wywaru, wstawić do lodówki, a gdy się zastali, na zastygniętej galarecie ułożyć porcję ryby i zalać pozostałym wywarem. Ponownie wstawić do zastygnięcia. Przed podaniem okrajać nożem boki galarety, spód formy zanurzyć na chwilkę w gorącej wodzie , i przechylając ją wyłożyć zawartość na półmisku. Udekorować cząsteczkami cytryny. Podawać z dodatkiem pieczywa.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne