Szczawiowa z jajkiem

Bardzo dobra zupa, choć często przez nas zapominana.

Dodany przez: ejla

Szczawiowa z jajkiem

Bezmięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Składniki

  • 1 litr bulionu
  • pół słoiczka przecieru ze szczawiu
  • marchewka
  • pietruszka korzeń
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • 50 ml śmietany
  • łyżka mąki
  • 2 jajka

Przygotowanie

  1. 1. Ugotować bulion dodając w pokrojoną marchewkę i pietruszkę.
  2. 2. Przecier ze szczawiu przesmażyć na patelni z łyżką masła.
  3. 3. Gdy marchewka będzie miękka dodać do wywaru przesmażony szczaw.
  4. 4. Wszystko razem zmiksować blenderem i doprawić do smaku. Gdy zupa jest za kwaśna, można ją troszkę posłodzić.
  5. 5. Śmietanę wymieszać z łyżką mąki i powoli dodawać do zupy - uważać, by nie powstały grudki.
  6. 6. Całość zagotować i odstawić.
  7. 7. Jajka ugotować na twardo. Pokroić na ćwiartki i zalać gorącą zupą.
  8. 8. Całość można posypać zieloną częścią pietruszki.
  9. Smacznego!
  10. Do zupy można wykorzystywać szczaw konserwowy, a w sezonie świeży szczaw - taki najlepszy!.
warzywa obiad zupa jajko szczaw włoszczyzna
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze