Szczawiowa z jajkiem

Przygotowanie: 25 minut Porcja: 220 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Szczawiowa z jajkiem

Bezmięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
220 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 40 dag szczawiu
  • szklanka śmietany
  • 1 i 1/2 l bulionu warzywnego
  • 6 jajek na twardo
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka masła
  • kromka pumpernikla pokrojonego w kostkę
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Tradycyjny, sezonowy przysmak.
  2. Szczaw przebrać, umyć, odkroić grubsze ogonki, posiekać i lekko posolić. W garnku stopić masło, włożyć szczaw i smażyć 5 minut.
  3. Mąkę rozprowadzić odrobiną zimnego bulionu i wlać do szczawiu. Stopniowo wlewać resztę bulionu i mieszając zagotować. Gotować 10 minut.
  4. Jajka obrać, pokroić. Zupę zdjąć z ognia, doprawić śmietaną, solą i pieprzem, zagotować. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo i kostkami pumpernikla.
jajka zupa szczaw zupy bulion warzywny pumpernikiel
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze