Szaszlyki z watróbka drobiowa

Na prawde smaczne, zachecam. Wersja domowa, ale rownie dobrze mozna ja wykorzystac na grilla

Dodany przez: sarenka

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
14 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • - ok 600g swiezej watórbki drobiowej,
  • - 1 sredni por,
  • - 1 mala cukinia,
  • - 1 duza czerwona papryka,
  • - 8 sredniej wielkosci pieczarek,
  • - olej do głębokiego smazenia, przyprawy : przyprawa meksykanska, przyprawa kebab-gyros, pieprz czarny mielony, bazylia, oregano,
  • - drewniane patyczki do szaszlyków.

Przygotowanie

  1. Wątróbkę dokladnie umyc, moczyc kilkakrotnie, az woda będzie zupełnie czysta, po wyjeciu osuszyc i przekroic na pól każdy kawalek. Warzywa umyc i osuszyc, jedynie papryke obrac. Patyki namoczyc w wodzie tuz przed nakładaniem składników. Warzywa pokroic : papryke w wieksza kostke lub prostokat, cukinie i pora pokroic w krazki grubości ok. 0,5cm.Obrac 8 sredniej wielkosci pieczarek, przekroic na pol lub na 4 czesci. Pokrojone warzywa i wotrobke nadziewac na przemian na patyki – wedle uznania. Po zapelnieniu wszystkich patykow, przyprawiamy nasze szaszłyki posypując je z każdej strony przyprawa meksykanska i przyprawa kebab-gyros. Szaszłyki układamy na naczyniu, przykrywamy folia spozywcza i wstawiamy do lodowki na kilka godzin, najlepiej na noc. Rozgrzewamy olej na patelni i w wysokiej temperaturze podsmazamy szaszłyki, przekręcając i lekko rumieniac z każdej strony, w razie potrzeby dolewamy olej. Podczas smazenia szszlyki proszymy pieprzem, bazylia i(lub) oregano. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Naczynie do zapiekania wykladamy folia do pieczenia, układamy szaszłyki i polewamy tluszczem z patelni. Pieczemy w 200 stopniach ok. 30 min, w zależności od piekarnika – ja piekłam 35 minut. Podczas pieczenia obrocic szaszlyki na druga strone ( zrobilam to dwukrotnie). Podawac na goraco z pieczywem i np dipem (dip do szaszłyków Sarenki)
obiad kolacja pieczarki Papryka por wątróbka szaszłyk
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze