Szaszłyki warzywne

Ocena:

4.53 (202)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Szaszłyki warzywne to doskonała propozycja na grilla nie tylko dla wegetarian. Przepis jest niezwykle prosty i można go dowolnie modyfikować. Na patyczek można nabić każde warzywo, które nie rozpadnie się podczas obróbki termicznej, a także tofu, tempeh lub ser halloumi. Podczas kolejnej imprezy na działce koniecznie wypróbujcie szaszłyki warzywne na grilla. Posmakują nie tylko osobom na diecie roślinnej. 

Składniki:

  • pieczarki  200 g

  • czerwona cebula  200 g

  • papryka  300 g

  • pomidorki koktajlowe  150 g

  • cukinia  250 g

  • czosnek  5 g

  • oliwa z oliwek  50 ml

  • ocet balsamiczny  20 ml

  • miód  10 g

  • słodka papryka  2 g

  • oregano  2 g

  • tymianek  2 g

  • rozmaryn  2 g

  • kumin (kmin rzymski)  2 g

  • pieprz  2 g

  • sól  3 g

Szaszłyki warzywne - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Warzywa: myjemy i osuszamy. Z cukinii odcinamy tylko końcówki, a z papryki usuwamy gniazda nasienne. Jeśli pieczarki mają brzydką skórkę, zdejmujemy ją. Cebulę obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w grube talarki lub kawałki o podobnym rozmiarze, żeby piekły się równomiernie. Pomidorki zostawiamy w całości. Czosnek przeciskamy przez praskę. 

  • Krok 2:

    Marynata: w oddzielnej miseczce łączymy oliwę, miód i ocet balsamiczny za pomocą rózgi kuchennej. Dodajemy czosnek, zioła i przyprawy. Mieszamy. 

  • Krok 3:

    Szaszłyki warzywne: nadziewamy na przemian kawałki warzyw na metalowe szpikulce lub drewniane patyczki o długości około 20 cm. Na końcach warto umieścić cukinię i paprykę, ponieważ nie pękają tak łatwo i będzie można nimi przycisnąć pozostałe składniki. Rozprowadzamy marynatę na warzywach, najlepiej za pomocą pędzelka. 

  • Krok 4:

    Grillowanie: układamy szaszłyki na rozgrzanym ruszcie. Co jakiś czas przekręcamy je na drugą stronę. Czas, który musi upłynąć, żeby były gotowe do jedzenia, zależy od użytego sprzętu i wielkości kawałków warzyw. Na grillu węglowym nie powinno to zająć więcej niż 10–15 minut.

Porady

  • Jeśli używamy drewnianych patyczków do szaszłyków, powinniśmy je wcześniej namoczyć w zimnej wodzie, żeby nie przypalały się na grillu. 
  • Marynatę możemy też wlać do miski z pokrojonymi warzywami, dokładnie nasmarować je aromatycznym płynem, a dopiero potem nadziać je na patyczki. 
  • Szaszłyki wegetariańskie to przede wszystkim warzywa, ale jeśli chcemy przemycić do dania nieco białka, możemy dodać do nich tofu lub tempeh. Warto też rozejrzeć się wśród asortymentu wegańskich wędlin. Można je spotkać w każdym większym markecie. Jeśli nie przepadamy za wszechobecną soją, dostępne są również kiełbaski z grochu lub fasoli
  • Kiedy pogoda za oknem nie pozwala na grillowanie na świeżym powietrzu, możemy przyrządzić szaszłyki warzywne z piekarnika lub patelni. W przypadku tej pierwszej opcji wystarczy położyć wege szaszłyki na kratce i piec je w 200°C przez około 20 minut. Pod spodem połóżmy blaszkę wyłożoną pergaminem, żeby mogły na nią ściekać soki z warzyw. 
  • Polecamy przyrządzenie aromatycznej oliwy z dodatkiem octu balsamicznego i miodu, ale szaszłyki warzywne na grilla możemy też zamarynować w sosie sojowym. Pamiętajmy, żeby zmniejszyć wtedy ilość używanej soli.  
  • Podczas grillowania nie zapomnijmy o częstym smarowaniu warzywnych szaszłyków pozostałą marynatą lub oliwą, żeby nie stały się zbyt suche. Poza tym dzięki temu będą jeszcze bardziej aromatyczne. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Z czym jeszcze można zrobić szaszłyki warzywne? 

Szaszłyk warzywny można zrobić praktycznie z każdej jadalnej rośliny, który nie rozpadnie się w trakcie obróbki termicznej. Oprócz produktów wymienionych w przepisie warto wykorzystać także bakłażan, dynię, minikukurydzę, a nawet różyczki brokułu. W sezonie na nowalijki na grillu nie może zabraknąć zielonych szparagów. W jaki sposób można jeszcze urozmaicić szaszłyki wegetariańskie? Sprawdźcie: 

  • Szaszłyki warzywne z serem – na przykład feta, ale tylko jeśli korzystamy z oryginalnego greckiego produktu, nie popularnego serka kanapkowego, który ma bardziej kremową, mazistą konsystencję. Doskonale sprawdzi się oscypek i każdy ser ze skórką, która smakowicie przypieka się pod wpływem żaru. Hitem ostatnich sezonów są również szaszłyki warzywne z halloumi.    
  • Wege szaszłyki z ananasem – coś dla miłośników słodkich dodatków w słonych potrawach. Owoc ułożony na rozgrzanym grillu ulega karmelizacji, która sprawia, że staje się jeszcze słodszy. Warto użyć świeżego ananasa, nie tego z syropu.  
  • Szaszłyki warzywne z ziemniakami – najlepiej ich młodą odmianą, która zawiera mniej skrobi i jest słodsza. Najpierw trzeba ugotować ziemniaki w mundurkach, ale wyjąć je z wody, zanim całkowicie zmiękną. Resztę obróbki termicznej zapewni gorący grill. Jako element warzywnych szaszłyków ziemniaki staną się miękkie w środku i chrupkie z zewnątrz

Szaszłyki warzywne z pieczarkami – jaki sos? 

Grillowane szaszłyki wegetariańskie najlepiej komponują się z kremowymi sosami na bazie kwaskowego jogurtu lub śmietany, podobnie jak ich mięsna alternatywa. Lista smakowitych dodatków jest jednak nieco dłuższa. Podpowiadamy, jakie sosy pasują do szaszłyków warzywnych.  

  • Sos czosnkowy – na jogurcie lub tradycyjny sos aioli na żółtkach i oliwie. Warto wypróbować także arabski sos czosnkowy toum, który jest prostą emulsją na bazie oleju. To dobra propozycja dla wegan. 
  • Sos tzatziki – śródziemnomorski dip z jogurtu, ogórka, czosnku i oliwy. Pięknie komponuje się z grillowanymi warzywami, zwłaszcza jeśli znajdują się w nich ziemniaki.  
  • Sos tatarski – być może kojarzy się przede wszystkim z jajkami na twardo, ale jego kwaskowy profil smakowy sprawia, że doskonale komponuje się z potrawami z grilla.  
  • Chimichurridobre rozwiązanie dla wegan. Ten argentyński sos składa się z posiekanych ziół, czosnku, chili i octu z czerwonego wina. Kto powiedział, że nadaje się tylko do grillowanej wołowiny?  
  • Sos musztardowo-miodowy – to właściwie klasyczny winegret podkręcony słodyczą i odrobiną pikanterii.  

Szaszłyki na grilla – inne pomysły 

Mięsożercy nie muszą się obawiać. Pomysłów na treściwe potrawy z grilla nam nie brakuje. Żeby zadbać o różnorodność smakołyków w trakcie przyjęcia barbecue na większą liczbę osób, można przyrządzić także szaszłyki z kurczaka. To właściwie nasza propozycja warzywna wzbogacone dodatkiem drobiowym. Danie z delikatnym, białym mięsem z piersi kurczaka na pewno posmakuje dzieciom. Pełne smaku umami szaszłyki z boczkiem natomiast z pewnością przypadną do gustu dorosłym imprezowiczom, a tradycjonaliści z chęcią przygotują je z kiełbasą. Warto też zainspirować się zagranicznymi przepisami i przyrządzić na przykład greckie souvlaki lub bałkańskie cevapcici

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne