Szaszłyki z krewetek na placku ziemniaczanym

Ocena:

4.53 (148)

  • 1 godz. 25 min.
  • dla 4 osób

Szaszłyki z krewetek na placku ziemniaczanym to efektowne danie. Idealne na spotkanie w gronie znajomych.

Składniki:

  • krewetki  20 szt.

  • limonka  1 szt.

  • olej sezamowy  15 ml

  • słodka papryka  15 g

  • ziemniaki  800 g

  • pomidor  4 szt.

  • szalotka  2 szt.

  • suszone pomidory  100 ml

  • tymianek  2 gałązki

  • sól  5 g

  • pieprz  5 g

  • mleko  100 ml

  • suszone pomidory  3 szt.

Szaszłyki z krewetek na placku ziemniaczanym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Szaszłyki: krewetki skrapiamy sokiem z limonki ubitym z olejem i słodką papryką. Marynujemy w lodówce przez 30 min.

  • Krok 2:

    Placki: obrane i pokrojone w ćwiartki ziemniaki gotujemy 15–20 min w posolonej wodzie. Pomidory przelewamy wrzątkiem, hartujemy, obieramy i usuwamy pestki. Obrane posiekane szalotki podsmażamy przez 5 min na łyżce oliwy. Dodajemy pomidory, tymianek, sól i jedną szczyptę pieprzu. Ziemniaki rozgniatamy widelcem, dodając resztę oliwy, gorące mleko, podsmażone pomidory i posiekane suszone pomidory. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z masy ziemniaczanej formujemy 4 spore placki lub umieszczamy w małych patelenkach i obsmażamy z obu stron.

  • Krok 3:

    Smażenie: po pięć krewetek nadziewamy na jeden szpikulec. Smażymy na niewielkiej ilości oliwy przez 3 min. Układamy na przygotowanych plackach i podajemy od razu.

Porady

Zobacz także: krewetki z awokado i limonkowym sosem
 

 

 

 

 

 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne