Szaszłyki z indyka / fot. PhotoCuisine
4.53 (175)
Szaszłyki z indyka to jedna z wielu wariacji na temat szaszłyków. Zazwyczaj robimy szaszłyki z kurczaka, ale inny drób także będzie smaczny! Szczególnie, że szaszłyki z indyka kalorii mają mniej i są bardziej dietetyczne. W przepisie na szaszłyki z indyka marynata odgrywa ważną rolę - zwłaszcza, kiedy robimy te pyszności na grillu. Sprawdź, jak zamarynować indyka na szaszłyki i z jakimi dodatkami podać to danie z rusztu. Uwaga - podany czas przygotowania nie zawiera czasu marynowania.
pierś z indyka 500 g
dymka 1 pęczek
oliwa z oliwek 6 łyżek stołowych
musztarda 1 łyżka stołowa
miód 1 łyżka stołowa
pieprz 1 szczypta
sól 1 szczypta
czosnek granulowany 1 łyżeczka
majeranek 1 łyżeczka
tymianek 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżeczka
Indyka kroimy w kostkę. Składniki marynaty mieszamy, wkładamy mięso. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny
W tym czasie robimy sałatkę - dodatek w przepisie na szaszłyki z indyka. Przygotowujemy: 2 szklanki kuskusu, 1 cebula, pokrojona, 1 łyżka oleju, 150 g szpinaku, 1 łyżka garam masala, 1 łyżka soku z limonki (może być opcjonalnie cytryna, ale z limonką będzie smaczniejsze), do smaku sól, pieprz oraz 200 g zielonej fasolki szparagowej.
Kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę szklimy na oleju, mieszając. Wkładamy szpinak. Wsypujemy garam masala, chwilę dusimy, mieszając, aż szpinak lekko zwiędnie. Dodajemy do kuskusu, wlewamy sok z limonki, doprawiamy do smaku. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Odcedzamy.
Kawałki mięsa i pokrojonej dymki nabijamy na przemian na patyki do szaszłyków. Grillujemy, obracając, aż mięso będzie miękkie. Szaszłyki z indyka podajemy z kuskusem i fasolką.
Porady
Szaszłyki z indyka z grilla
Szaszłyki z indyka w powyższym przepisie to propozycja na grilla. Zarówno węglowego, gazowego, jak i elektrycznego, bo szaszłyki z indyka z grilla to danie nie tylko na obiad na lato! Dobry grill elektryczny posłuży przez lata i pomoże zrobić nie tylko szaszłyki, ale również tosty, panini czy grillowane w całości ryby.
Szaszłyki z indyka w piekarniku
Jeśli nie dysponujecie grillem, zróbcie szaszłyki z indyka w piekarniku. Wystarczy blaszka, pergamin lub folia aluminiowa, a także odrobina tłuszczu z marynaty. Ile piec takie szaszłyki z indyka w piekarniku? W przypadku grzałki z grillem - wystarczy ok. 25 minut w 190 stopniach C. Jeśli mamy opcję góra-dół, możemy potrzymać szaszłyki z indyka chwilę dłużej.
Ważny temat: szaszłyki z indyka i marynata. Bo przecież szaszłyki z indyka z grilla powinni być soczyste, mięso nie za suche, a idealnie doprawione, wręcz przepełnione smakiem ziół, czosnku i marynaty na bazie oliwy. Jak zamarynować indyka na szaszłyki? Na ruszcie można przyrządzić każdy rodzaj mięsa. Jednak bez względu na to, czy wybierzemy karkówkę, schab, drób, wołowinę czy ryby, trzeba je wcześniej zamarynować. Marynata sprawia, że mięso jest soczyste, kruche i miękkie, pięknie pachnie i wybornie smakuje. Muszą się w niej znaleźć oliwa lub olej – tłuszcz rozluźnia włókna mięsa, oraz ocet, wino, sok z cytryny lub musztarda, bo kwas nadaje kruchość. Jeśli zastanawiacie się więc, jak zamarynować indyka na szaszłyki, to odpowiedź jest prosta: indykowi w marynacie wystarczy kilka godzin. Zazwyczaj 2-3 godziny wystarczą. Marynata na szaszłyki z indyka tak jak w powyższym przepisie może zawierać oliwę, musztardę, miód, świeże zioła (majeranek, tymianek), czosnek granulowany, sok z cytryny i sól oraz pieprz do smaku.
Szaszłyki z indyka można podać z warzywami z grilla oraz ulubioną kaszą lub ryżem. W przepisie powyżej znajdziecie wersję na szaszłyki z indyka na kuskusie z warzywami. Inne ciekawe wariacje na to danie z drobiu to szaszłyki z indyka z ananasem - trochę egzotycznie, ale nadal wytrawnie. Ananas sprawi, że mięso na pewno nie będzie przesuszone, a słodycz owocu uzupełni smak indyka. Jeśli wolicie opcję mocno warzywną, wypróbujcie szaszłyki z indyka z cukinią - co ważne, cukinia może się marynować razem z mięsem, ale pokrojona w większą kostkę, aby równomiernie grillowała się wraz z indykiem. Plastry mogą się za szybko spalić. Mięsożercy polubią na pewno szaszłyki z indyka z boczkiem - kawałki wieprzowiny sprawią, że nie tylko całość będzie kusząco pachnieć, ale też wyśmienicie smakować. To jednak propozycja o największej kaloryczności.
7% rabatu na 700 największych marek kosmetyków i perfum. Oferta dostępna na ezebra.pl. Szczegóły na stronie.
Rabat do 70% na wybraną ofertę bielizny i dodatków dostępną na intymna.pl. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 149,99 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 89,99 zł
Rabat do -30% na wybrane nowości z kolekcji Wiosna/Lato 2024 i wiele więcej! Oferta dostępna w sklepach stacjonarnych i na gomez.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Produkt widoczny na zdjęciu nie jest objęty rabatami.
Rabat -30% na cały asortyment, również produkty przecenione. Kupuj na www.gap.pl. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 239 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 167,30 zł
Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Rabat 20% na cały asortyment, dostępne w salonach stacjonarnych oraz na www.wojas.pl. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w salonach i na stronie.