75 dag kwaśnych jabłek (antonówek, koksów, boskop)
2 łyżki amaretto
2 goździki
laska wanilii
3 łyżki mleka
Szarlotka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Szarlotka
Mąkę przesiewamy, formujemy dołek, dodajemy masło w kawałkach, szczyptę soli, żółtko, 2 łyżki cukru i zagniatamy ciasto. Przykrywamy i wstawiamy na 30 min do lodówki. Z cytryny ocieramy skórkę. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny, wlewamy amaretto, dodajemy goździki, pokrojoną laskę wanilii, resztę cukru, skórkę z cytryny, mieszamy i podprażamy na małym ogniu.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220°C. Formę do tart wstawiamy do lodówki. Schłodzone ciasto szybko zagniatamy, oddzielamy ok. 2/3 i rozwałkowujemy na okrągło. Wylepiamy formę do wysokości 2 cm, ugniatając ciasto palcami. Lekko przestudzone jabłka rozkładamy równomiernie na cieście.
Resztę ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy nadzienie. Brzegi smarujemy pędzlem zanurzonym w mleku i sklejamy je ze spodem szarlotki. Resztki ciasta rozwałkowujemy, wycinamy ozdobne ornamenty w kształcie listków i jabłuszek, zwilżamy zimną wodą i przyklejamy na wierzchu. Wycinamy w cieście 3 otworki i smarujemy wierzch pędzlem zanurzonym w mleku. Pieczemy ok. 45 min.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!