Szarlotka

Ocena:

4.41 (160)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 10 osób
Szarlotka

Składniki:

  • 25 dag mąki
  • 12,5 dag masła
  • sól
  • żółtko
  • 5 łyżek cukru
  • cytryna
  • 75 dag kwaśnych jabłek (antonówek, koksów, boskop)
  • 2 łyżki amaretto
  • 2 goździki
  • laska wanilii
  • 3 łyżki mleka

Szarlotka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Szarlotka
  • Mąkę przesiewamy, formujemy dołek, dodajemy masło w kawałkach, szczyptę soli, żółtko, 2 łyżki cukru i zagniatamy  ciasto. Przykrywamy i wstawiamy na 30 min do lodówki. Z cytryny ocieramy skórkę. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny, wlewamy amaretto, dodajemy goździki, pokrojoną laskę wanilii, resztę cukru, skórkę z cytryny, mieszamy i podprażamy na małym ogniu.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220°C. Formę do tart wstawiamy do lodówki. Schłodzone ciasto szybko zagniatamy, oddzielamy ok. 2/3 i rozwałkowujemy na okrągło. Wylepiamy formę do wysokości 2 cm, ugniatając ciasto palcami. Lekko przestudzone jabłka rozkładamy równomiernie na cieście.
  • Resztę ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy nadzienie. Brzegi smarujemy pędzlem zanurzonym w mleku i sklejamy je ze spodem szarlotki. Resztki ciasta rozwałkowujemy, wycinamy ozdobne ornamenty w kształcie listków i jabłuszek, zwilżamy zimną wodą i przyklejamy na wierzchu. Wycinamy w cieście 3 otworki i smarujemy wierzch pędzlem zanurzonym w mleku. Pieczemy ok. 45 min.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Porady

Wypróbuj też ten przepis na szarlotkę

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne