Szarlotka z francuskiej cukierni

Ocena:

4.48 (196)

  • 60 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Szarlotka z francuskiej cukierni to prosty przepis na ciasto kuszące smakiem i aromatem. Idealny wypiek na bazie sezonowych jabłek.

Składniki:

  • mąka pszenna  250 g

  • sól  1 szczypta

  • cukier puder  1 łyżka stołowa

  • masło  125 g

  • jajka  2 szt.

  • masło  100 g

  • cukier  50 g

  • jabłka  1 kg

  • jajka  1 szt.

  • wanilia  0.5 szt.

  • śmietanka  100 ml

Szarlotka z francuskiej cukierni - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Na ciasto: mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, cukier, starte na jarzynowej tarce zimne masło. Kruszymy składniki palcami, aż powstaną drobne grudki. Wbijamy jajko, mieszamy z grudkami ciasta (widelcem lub malakserem). Jeśli ciasto wyda się nam zbyt suche, wbijamy jeszcze jedno żółtko. Zlepiamy wszystkie grudki w kulę i wkładamy do lodówki na 2 godz.

  • Krok 2:

    Na wypełnienie: w rondlu rozgrzewamy masło, wsypujemy cukier i podgrzewamy tak długo, aż się skarmelizuje. Wsypujemy obrane i pocięte w ósemki jabłka i smażymy przez 10 min. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 210°C. Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości 3 mm, o średnicy o 4 cm większej niż obwód formy do tarty. Ciasto przekładamy do formy, dociskamy do dna i brzegów, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 minut. Na polewę: cukier, jajko, miąższ wanilii i śmietankę ubijamy trzepaczką. Na podpieczony spód szybko wykładamy jabłkowe nadzienie, zalewamy mieszaniną śmietanowo-jajeczną. Wstawiamy jeszcze na 15–20 min do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne