Szarlotka wykwintna

Pyszna szarlotka mojej babuni doskonale nadaje się na niedzielny poobiedni deser.

Dodany przez: Asiorek

Szarlotka wykwintna

Jabłeczniki i szarlotki

Czas przygotowania:
Kalorie:
295 kcal
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • Na ciasto:
  • -40 dag maki, 4 żółtka
  • -2/3 szklanki cukru, 1 kostka masła
  • -2 łyżki gęstej śmietany
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • -cukier waniliowy
  • Na nadzienie:
  • -litrowy słoik uprażonych jabłek, doprawionych cukrem i cynamonem
  • -10 dag rodzynek
  • -4 białka, 2 łyżki cukru pudru
  • Na przybranie:
  • -2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
  2. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, podzielić je na dwie nierównie części w proporcji 1 do 3 i włożyć do lodówki na 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 210 stopni, lekko natłuścić prostokatną blachę o wymiarach 42x25 centymetrów.Większą bryłę ciasta rozwałkować, wyłożyć nim formę, ułożyć na cieście jabłka i zapiekać około 25 minut. Ubić pianę z białek z dodatkiem cukru
deser jabłka szarlotka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze