Szarlotka tutti-frutti

Szarlotka która pachnie w całym domu

Dodany przez: IZA76

Szarlotka tutti-frutti

Jabłeczniki i szarlotki

Czas przygotowania:
Porcje:
20 porcji
Ocena:

(średnia 3.36 z 14 głosów)

Składniki

  • 5 jajek
  • 3 szkl mąki
  • 1 szkl cukru
  • 1 kasia
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki mączki ziemniaczanej
  • 5 jabłek
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka cynamonu

Przygotowanie

  1. Szarlotka, można powiedziec, że idealna szarlotka :)
  2. Przepis na szarlotkę, która zasmakuje każdemu. Nie znam osoby, w której taka pyszna szarlotka nie wywołałaby cieknięcia ślinki :)
  3. Żółtka,mąka, proszek,masło i 1/2 szkl cukru wyrobić na gładkie ciasto. Podzielić na 3 części (jedna większa),dwie mniejsze włożyc do zamrażalnika,większą wylepić blachę do pieczenia(sam spód).
  4. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i lekko odcisnąć z soku,dodać cynamon i cukier waniliowy. Jabłka ułożyć na cieście, na to zetrzeć na tarce jedną porcje ciasta z zamrażalnika ( można też drobno pokruszyć ), na to nałożyć ubitą pianę z białek z resztą cukru i mączką ziemniaczaną. na to kruszonka z ostatniej porcji ciasta.
  5. Piec 30-40 minut w 170 stopniach.
  6. Pyszna szarlotka gotowa :) Można zajadać, byle szybko, bo moja szarlotka znika ze stołu z prędkością rakiety :).
  7. Smacznego!
ciasta deser jabłka cynamon
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze